Американските здравни власти са започнали проучване относно възможността ваксината срещу COVID-19 на Moderna да носи по-висок риск, отколкото се е смятало досега, от развитието на миокардит в редки случаи, съобщава Washington Post, цитирайки анонимни източници, запознати с разследването.

 

То е провокирано от канадско проучване, което предполага, че ваксината на Moderna е свързана с по-висок риск от развитие на сърдечни усложнения в сравнение с другата иРНК ваксина – тази на Pfizer и BioNTech, особено при мъже на възраст под 30 години.


 

От публикацията в Washington Post става ясно, че на този етап е твърде рано регулаторите да излязат със заключение, защото са необходими повече проучвания, преди да бъде отправена препоръка.

 

От Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ посочват, че всички данни относно безопасността на ваксините ще бъдат взети под внимание. По-рано през този месец щатските здравни регулатори издадоха пълен лизенз на ковид ваксината на Pfizer и BioNTech, който дава възможност на лекарите да изписват допълнителната трета доза от нея по своя преценка.

 

През юни здравните органи в САЩ и Европа излязоха със становище, че иРНК ваксините срещу COVID-19, произведени от Moderna и Pfizer, са свързани в много редки случаи с развитието на миокардит, предимно при по-млади мъже.

 

Миокардитът представлява възпаление на сърдечния мускул, което може да отслаби сърцето, да доведе до сърдечна недостатъчност и понякога внезапна смърт. Данните от системата за мониторинг на безопасността на ваксините в САЩ показва, че на всеки един милион души с иРНК ваксина на възраст от 12 до 39 години има 12,6 случая на сърдечно възпаление. Същевременно здравните органи в САЩ, Европа и СЗО подчертаха през юни, че ползите от иРНК ваксините за предотвратяване на тежък COVID-19 продължават да надвишават рисковете.

 

Канадското проучване показва, че е възможно честотата на случаите на миокардит след ваксина на Moderna да е 2,5 пъти по-висока в сравнение с ваксината на Pfizer. Досега са приложени 142 млн. дози от ваксината на Moderna в САЩ, сочат официални правителствени данни, цитирани от Ройтерс.

 

Източник:

https://www.reuters.com/world/us/us-probing-moderna-vaccine-increased-heart-inflammation-risk-washington-post-2021-08-20/