Канада ще позволи на хората с нелечими заболявания или увреждания да сложат край на живота си с лекарска помощ, съобщава Reuters. Според законопроекта такова право обаче няма да имат малолетните и психично болните.
 
Законът ще се прилага само за канадците и жителите на страната, които имат местно гражданство и ще ограничава чужденците, които пътуват до там само заради правото на евтаназия.
 
Предложението трябва да бъде гласувано до месец юни, като се очаква да бъде прието, тъй като вносителите – либералите на премиера Джъстин Трюдо имат мнозинство в парламента.
 
Върховният съд на Канада отмени забраната за евтаназия миналата година, като се обоснова с това, че възрастните, страдащи от нетърпимо физическо или психическо страдание поради тежко и нелечимо заболяване, имат право да сложат край на живота си доброволно.
 
Представители на десницата открито критикуват проектозакона, като експерти заявиха, че това може да изправи съда пред огромно предизвикателство.
 
„Това е дълбок и личен проблем, който засяга всички нас и нашите семейства. Проектозаконът, който представихме уважава избора на канадците и в същото време въвежда необходимите граници”, обясни премиерът на Канада Джъстин Тюрдо.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Предварителните проучвания сочат, че евтаназията има широка подкрепа в Канада.
 
Съгласно проекта, пациентите ще трябва да направят писмено искане за евтаназия. Ако те не са в състояние обаче искането ще бъде подадено от определен от тях човек. 
 
Предвижда се и да има задължителен период на изчакване (най-малко 15 дни), за да могат пациентите да оттеглят искането си, ако решат, че се отказват.
 
Правителството не прие предложението на парламентарната комисия по здравеопазване законът да важи и за тези, които страдат от психични заболявания, както и да се даде възможност на непълнолетните да направят такъв избор.
 
Управляващите заявиха, че тези въпроси са твърде деликатни и е необходим по-широк дебат, както и по-мащабни изследвания.