Лечението с тетрахидроканабинол показва, че предотвратява възпалителните заболявания на червата като болест на Крон и язвен колит и понижава риска от развитието на колоректален рак, става ясно от проучване, представено в iScience.


Изследователският екип от Щатския университет на Южна Каролина са установили това на база лабораторен експеримент. 


Според един от авторите Пракаш Нагаркатти след като тетрахидроканабинолът предотвратява възпалението в дебелото черво и потиска развитието на рака, е логично да се смята, че възпалителните процеси и развитието на рак са тясно свързани. Вероятно, противовъзпалителните агенти могат да бъдат полезни при пациенти с висок риск от развитие на колоректален рак, предполагат изследователите. Медицинската марихуана се използва като средство за намаляване на болката при някои раково болни с терапевтична цел. Неотдавна австралийски изследователски екип от Университета на Нюкасъл успява да модифицира такъв сорт на растението, с помощта на който се постига разрушаване на някои видове ракови клетки, без да се вреди на здравите клетки.

 

По думите на д-р Мат Дън експериментът се провежда в продължение на 3 години съвместно с австралийската ANTG. Главната цел на изследователите е била да се разработи такъв сорт канабис, чийто потенциал да се прилага а лечението на онкологични заболявания


В работата си екипът е използвал левкемични клетки и е наблюдавал как полученият сорт трева въздейства на клетките като ги прави по-чувствителни, като същевременно не унищожавал нито една клетка на костен мозък и здравите левкоцити


Според изследователите канабисът може да се употребява в медицината не просто като средство за овладяване на болката при терапията на раково болни, но и да бъде средство за лечение на самите онкологични заболявания. 


Постигнатият нов сорт медицинска марихуана се отличавал с по-висока ефективност, ниска токсичност и по-малко нежелани странични ефекти.