Болестта на Крон е едно от няколкото възпалителни заболявания на храносмилателната система, която може да засегне всеки неин участък, от устата до ануса.

 

Множеството симптоми са производни на основните: коремни болки, кървава диария, повръщане след хранене, бърза загуба на тегло, анемия, кожни обриви, остра дехидратация, артрит, очни възпаления, прекомерна умора и липса на концентрация.


 

Макар често да се приема за автоимунно заболяване, то всъщност е предизвикано от твърде отслабена имунна система.

 

За него няма лечение и често се диагностицира след много години погрешни диагнози и ненужни лечения. Сравнително рядко, то засяга около милион и половина души в целия свят.

 

Учени от медицинския център „Майер“ в Израел са изследвали ефекта на Cannabis sativa върху пациенти с тежкото заболяване, разчитайки че положителните ефекти, които растението демонстрира срещу артрит, множествена склероза и глаукома ще бъдат от полза и тук.

 

Резултатите са смайващи – при половината от третираните, чието лечение се е състояло в пушенето на две цигари марихуана на ден само за осем седмици, е постигната пълна ремисия на заболяването. Те са отбелязали също подобрен апетит, възвръщане на телесна маса и по-продължителен и качествен сън.

 

Учените описват в статията си как богатите на тетрахидроканабинол растения допринасят с огромни здравословни ползи, като лекуват възпалителни процеси без употребата на стероиди

NEWS_MORE_BOX

 

Те далеч не обявяват марихуаната за чудодейно растение, понеже само половината от третираните пациенти са били излекувани, докато при останалите имало от леки подобрения до нулев отговор към терапията.

 

Изследването им е публикувано в уважаваното по целия свят сп. Clinical Gastroenterology and Hepatology.