Конопът е древно растение, което се отглежда в продължение на хилядолетия, а използването му за направата на влакна започва преди повече от 10 000 години. Индустриалният коноп Canabis sativa се отглежда за промишлени цели и се използва за производство на търговски продукти като хартия, текстил, биоразградими пластмаси, биогориво, храни и хранителни добавки.

 

Каква е разликата между коноп и марихуана? Марихуаната е богата на THC (тетрахидроканабинол) – психоторпна съставка, предизвикваща пристрастяване и странични ефекти. Конопът от друга страна е регулиран от закона и съдържа максимално ниво на ТНС от 0,2%, което по същество не причинява никакъв психоактивен ефект.


 

Индустриалният коноп има високо съдържание на канабидиол (CBD), който действа като антагонист на ТНС и прави минималното количество на психотропната съставка безопасно за употреба. След много проучвания и изучаване на полезните свойства на канабидиола наскоро беше установено, че CBD има антиалергично, противовъзпалително, болкоуспокояващо и антитревожно свойства, без да предизвиква негативни ефекти. Затова в последните години канабидиол доби популярност като хранителна добавка. Това приложение на растението в момента е едно от водещите в САЩ и Европа.

 

Канабидиолът е само едно от повече от 144 съединения, групирани под термина „канабиноиди“, обект на редица научни изследвания. Маслото от коноп не е пристрастяващ продукт и употребата му е подходяща както за възрастни, така и за деца.

 

Ползи от маслото коноп. Една от тях е потенциално въздействие върху възрастни и деца с епилепсия. Установено е, че канабидиолът може драстично да намали броя на пристъпите. Маслото осигурява нетоксична естествена алтернатива на фармацевтичното лечение, което помага за предпазване от дългосрочни увреждания или сериозни странични ефекти. Американската лекарствена агенция одобри лекарство от пречистена форма на маслото през юни 2018 г. за лечение на припадъци, свързани с две редки и тежки форми на епилепсия при пациенти на възраст над 2 години.

 

Друга полза на канабиола е свързана с третирането на безпокойство, депресия, безсъние и тревожност. Канабидиолът показва обещаващи резултати в лечението на тревожно разстройство, а също и паническо, обсесивно-компулсивно и посттравматично стресово разстройство.

 

Източник:

Neurotherapeutics Journal