Хората, които са имали камъни в жлъчката са по-склонни да развият коронарна болест на сърцето, показва мащабен анализ. 
 
Камъните в жлъчката, се образуват в жлъчния мехур, когато жлъчката съдържа твърде много холестерол или други вещества.
 
Причината за това не е напълно изяснена, но факторите като затлъстяване, висококалорична диета и метаболитен синдром, са свързани с повишен риск от това състояние. 
 
Същите фактори увеличават риска и от коронарна болест на сърцето, която убива стотици хиляди души годишно. 
 
„Няколко предишни проучвания разкриват потенциална връзка между камъните в жлъчката и сърдечносъдовите заболявания. Нашият анализ дава първия набор от последователни доказателства“, коментира авторът на проучването д-р Лу Чи, професор по епидемиология, цитиран от Reuters.
 
Изследователите са анализирали седем големи американски проучвания, включващи данните за повече от 800 хиляди души с камъни в жлъчката, от които случаите на коронарна болест на сърцето, инфаркт или запушена артерия, са 51 хиляди. 
NEWS_MORE_BOX
 
6 на сто от жените и 3% от мъжете със сърдечносъдови проблеми са имали камъни в жлъчката в някакъв етап от живота си. 
 
Тези хора са по-възрастни, често са пушачи, пият редовно аспирин, не извършват достатъчно физически активности, имат по-висок индекс на телесната маса и по-често са с анамнеза за високо кръвно налягане, диабет или висок холестерол.
 
След обстоен анализ на всички данни и съпътстващата информация за всеки пациент (пол, възраст, килограми, начин на живот, заболявания), е установено, че пациентите с камъни в жлъчката, са в 23% по-висок риск от развитието на коронарна болест на сърцето, в сравнение с останалите. 
 
Специалистите напомнят, че затлъстяването, диабетът, мазните храни, високият холестерол и ниският прием на фибри, увеличават риска от появата на камъни в жлъчката.