Трябва да се приема достатъчно количество калций и витамин Д по време на диета за отслабване, съветват канадски изследователи. Преди да бъдат подложени на диета, участничките в изследването приемали по-малко от 800 милиграма калций на ден.

Специалисти от университета Laval, Ste-Foy са изследвали 63 жени със затлъстяване. По време на диетата, жените са приемали със 700 калории по-малко от обичайното. В рамките на 15 седмици на жените били давани по 1200 милиграма калций и 200 IU витамин D дневно, или плацебо

Жените с наднормено тегло или със затлъстяване, които са приемали калций и витамин Д по време на диетата /15 седмици/ са показали по-изразено намаляване на LDL - „лошия холестерол” и увеличение на HDL - „добрия” холестерол.

Съществуват няколко механизма, чрез които калцият може да помогне за намаляване на теглото и мазнините в кръвта. Калцият повлиява усвояването на мазнините в червата, а също така помага на тялото да се мобилизира и да изгори мазнините. Освен това участва в контрола на апетита.