Калциевите добавки могат да доведат до драстично повишаване на риска от деменция при жени, които са претърпели инсулт, сочи ново проучване. 
 
Хапчетата, взимани от хиляди жени с цел да предотвратят остеопорозата след менопауза, се свързват със 7-кратно увеличение на шансовете за развитие на деменция в напреднала възраст. 
 
Шокиращите данни показват още, че при жени, които не са претърпели инсулт или нямат признаци на мозъчни проблеми, причинени от нарушен кръвоток, този риск се утроява. 
 
„Остеопорозата е честосрещан проблем в напреднала възраст. Това се дължи на недостига на калций, който допринася за развитието на заболяването. Обичайната доза е от 1000 до 1200 мг ежедневен прием“, обяснява водещият автор на проучването д-р Силке Керн от Университета в Гьотеборг, Швеция. 
 
По думите и набавянето на това количество калций само чрез храната е изключително трудно, затова се прибягва до приема на широко използваните добавки. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Участие в изследването са взели общо 700 жени на възраст между 70 и 92 години, като никоя от тях не е имала деменция. От тях 98 са приемали калциеви добавки още в началото на изследването, а 54 вече са прекарали инсулт. 
 
На жените са били раздадени тестове за памет и мисловни умения, като в продължение на 5 години е проследяван техният напредък. На 477 от участничките е правена и компютърна томография  на мозъка
 
В хода на проучването, публикувано в списание Neurology, още 54 жени са получили инсулт, а 59 са развили деменция. 
 
Изследователите са установили, че като цяло, жените, които са приемали добавки с калций, е 2 пъти по-вероятно да развият деменция.
 
По-нататъшният анализ показва, че повишеният риск се ограничава само до жени с анамнеза за мозъчносъдова болест.
 
Учените са категорични, че жените не трябва да се притесняват от консумацията на храни, източници на калций и подчертават, че са необходими още изследвания, за да може тяхната теза да бъде категорично доказана.