По-голямата част от калция, който приемаме чрез храната се усвоява от организма. Активният транспорт на калция зависи пряко от наличието на витамин D. Калцият може би е елементът с най-голямо съдържание в организма ни. Почти 2% от цялото ни тегло се пада на калция.

 

Функциите на калция. Една от основните функции на калция е изграждането на скелета и зъбите. Около 99% от калция в човешкото тяло се намира под форма на кристали хидроксиапатит. Комбинацията от хидроксиапатита и колагена в костите ги прави едновременно здрави и еластични, което е необходимо за извършване на движенията. Останалият 1% калций се намира в кръвта и в меките тъкани. Калцият има основен характер и има огромно значение в поддържането на киселинно-алкалното равновесие. Дори и малки колебания в нивата на калций в кръвта са животозастрашаващи. За това организмът поддържа подходящите нива на калций на всяка цена.


 

От колко калций се нуждае организмът ни? Нуждите от калций много зависят от възрастта и пола. При възрастните хора и при жените след менопауза нуждите от калций се увеличават. Ориентировъчно, дневните нужди от калций за здрав възрастен между 19 и 50 години, се покриват от 1000 мг. След 50-годишна възраст нуждите нарастват на 1200-1300 мг. Нуждите от калций при подрастващите между 15 и 18 години са дори по-големи поради активния растеж в този период.

 

Какво се случва, ако приемаме твърде много калций? Приемът на храни, съдържащи много калций не води до токсичност. До здравословни проблеми може да доведе приемът на добавки, съдържащи калций. Високите нива на калций могат да доведат до дисбаланс на другите минерали в тялото, тъй като техният транспорт е зависим от калция. При някои хора формирането на камъни в бъбреците е в резултат на повишен калций. Повишените нива на минерала се съпровождат с умора, липса на апетит, констипация, обърканост, кома, дори смърт.

 

Какво се случва при дефицит на калций? За жалост, не се наблюдават краткосрочни симптоми, свързани с недостатъчната консумация на калций. Дори да не приемаме достатъчно калций тялото поддържа нивата му в кръвта като взема калций от костната маса. Така дълготрайният дефицит на минерала най-често приключва с остеопороза. Понижените нива са съпроводени от мускулни спазми и конвулсии.