Сред хората с анамнеза за камъни в бъбреците, може да има повишен риск от рецидивиране на състоянието, ако се приемат калциеви добавки, се посочва в резултати на ново проучване. 
 
Те са на база на данни на повече от 2000 пациенти, които „допълват“ доказателства, свързващи тези добавки с камъни в бъбреците. Изследователите отбелязват, че не бива да се преустановява приемът на тези добавки, когато той е по лекарско предписание. 
 
Камъните в бъбреците се развиват, когато в урината се получи натрупване на вещества, образуващи кристали, като калций, пикочна киселина. Повечето камъни в бъбреците съдържат калций. 
 
Според проучвания от 90-те години приемът на калций е препоръчителен за намаляване на риска от камъни в бъбреците, но само ако минералът „идва“ от храната. 
 
От друга страна, има изследователи, които свързват приема на калциеви добавки с повишена опасност от образуване на камъни. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Кристофър Лофтъс от Кливланд в САЩ, който е водещият изследовател на проучването, обяснява, че добавките се свързват с повишен риск от преминаване на по-големи камъни, които водят и до болезнените симптоми. Смята се, че образуванията, които са с по-малък размер, преминават „незабелязано“ с урината. По време на проучване целта на изследователите е да установят дали калциевите добавки повишават риска от образуване на камъни в бъбреците
 
Анализират се данни на повече от 2000 души, които имат анамнеза на заболяването и са били подлагани на компютърна томография в продължение на две години. Близо 1500 от участниците приемат калциеви добавки, а 417 – само витамин D. Останалите не използват никакви хранителни добавки. 
 
Изследователите установяват, че при тези, които използват калций, се наблюдава значително по-бързо формиране на нови камъни, в сравнение с участниците от останалите две групи, се посочва още в HealthDay.