Високият прием на калциеви добавки може да увеличи риска от сърдечни заболявания, показва ново проучване. Оказва се, също така, че полът е от значение. Изследователите, провели проичването, поясняват, че в западните страни на хранителните добавки, съдържащи калций, се отдава голямо значение за поддържането на костите в добро здраве и профилактика на остеопорозата. Според някои източници, 50 – 70% от населението в пенсионна възраст приема такива продукти.

 

Ефектите на калциевите добавки извън костната система, обаче, са много слабо изучени и са обект на дебат в научната общност. Поради това изследователите предприемат проучване за изясняване на влиянието на допълнителния прием на калций върху болестността от сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания.


 

С тази цел те събират информация от базата данни на Националния здравен институт на САЩ за 388 229 хиляди души на възраст 50 – 71 години.

 

Изследователите установяват, че за период от 12 години настъпват 7904 смъртни случая, дължащи се на сърдечносъдови заболявания у мъже и 3874 у жени. Добавки, съдържащи калций, са били употребявани от 51% от починалите мъже и 70% от починалите жени. След като отчитат разликите в приеманите нива и различните нужди от калций при мъже и жени, изследователите заключават, че у силния пол приемът на калций е свързан с по-висок риск от сърдечносъдови заболявания, инциденти и смърт.