Ваксинацията срещу COVID-19 при деца на възраст от 5 до 11 години е чувствителна тема.

 

Могат да бъдат ваксинирани деца с риск от развитие на тежка форма на заболяването или живеещи в обкръжението на имуносупресирани пациенти.


 

Изправени пред пандемията, става въпрос за обобщаване на данните и ползите от ваксинацията за всички деца от 5 до 11 години, без допълнителни условия.

 

Това предложение се противопоставя на нежеланието на родителите, но и на някои лекари и учени, които смятат, че ваксинирането на деца ще има малък ефект върху разпространението на пандемията.

 

Здравните власти се обявяват в полза на провеждането на ваксинацията на деца от 5 до 11 години, без това да е задължение и да се извършва изцяло по съгласие на родител, след извършен обстоен преглед от педиатър.

 

Ефективност на ваксината на Pfizer при деца

 

На деца ще се поставя главно ваксината на компанията Pfizer. 

 

Това е същата формула като тази, която се прилага при възрастни, просто е по-малко концентрирана: 10 μg иРНК за деца срещу 30 μg за възрастни.

 

В резултат на клинични проучвания, проведени с приблизително 2200 деца, се заключава, че доза от 10 µg иРНК е достатъчна, за да ги предпази от симптоматични форми на COVID-19.

 

Сред 1500 деца, които са получили две дози от ваксината на Pfizer, в интервал от три седмици, са идентифицирани 3 случая на COVID-19 срещу 16 случая в групата с плацебо.

 

Ефикасността, оценена от тези резултати, е 90,7% срещу симптоматични форми на COVID-19. 

 

Няма регистрирани смъртни случаи по време на клиничното проучвани.

 

Деца и тежки форми на COVID-19 

 

В малка част от случаите, децата могат да развият тежки форми на COVID-19.

 

Проучванията все пак не са успели да дадат категоричен отговор на въпроса дали ваксината намалява риска от предаване на коронавируса на деца и до каква степен.

 

По аналогия с това, което се наблюдава при възрастни, ваксината може да намали риска от предаване, без да го отменя напълно.

 

Въпреки че данните за детската имунизация са успокояващи, все още има някои въпроси, които засега остават без отговор.

 

Все още не е изяснена продължителността на имунната защита и няма наблюдения дали ще бъде необходимо поставянето на бустер доза ваксина при децата след определен период от време.

 

След установяване на някои странични ефекти, като миокардит, е необходимо допълнително проучване на рисковете и тяхното уточняване за всеки един конкретен пациент.

 

Източници:

https://www.futura-sciences.com/sante/actualites/vaccin-anti-covid-vaccination-enfants-ce-on-sait-aujourdhui-95666/

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2786095?guestaccesskey=fdf514aa-640a-48e2-84fa-7ed08e3c1bf5&utm_source=silverchair&utm_campaign=jama_network&utm_content=covid_weekly_highlights&utm_medium=email#jvp210135r1