Вследствие от огромното разпространение на новия щам, във Великобритания са затегнати противоепидемичните мерки. Полетите от и към държавата от България са забранени, с малки изключения. 

 

Проучванията, свързани с новия щам са все още неясни и детайлна информация липсва.


 

Вирусите мутират постоянно, особено тези с голяма разпространяемост. Затова е важно да се проследява поведението на вируса. При възникването на SARS-CoV-2 в Ухан преди година, вирусът е бил напълно различен. През февруари се появи вариант D614G, който се разпространи в огромна част от света. Друг вариант се появи лятото и беше асоцииран с Испания – A222V.

 

Причина за притеснение е бързото заместване на старата версия с новата и доказаната повишена заразоспособност на щама. Учени твърдят, че е възможно новият щам да се е разпространил по-бързо и заради ниските мерки, които важаха в Лондон доскоро.

 

Смята се, че новият вариант е възникнал в организъм с отслабен имунитет, неефективно борещ се с вируса. Това са благоприятни условия за настъпване на мутации във вирусния геном и предаването им на новите вирусни частици.

 

Вирусният щам е открит за пръв път през септември. Ноември месец вече ¼ от случаите в английската столица се дължат на него, а в средата на декември – почти 2/3.

 

Математици правят опит да изчислят съотношението между двата щама и разпространението им, за да проверят способностите на новия вариант. Процесът обаче е по-сложен, тъй като е трудно да се прецени кое се дължи на човешкото поведение и кое на изменчивостта на вируса.

 

В презентация на д-р Ерик Волц от лондонския Imperial College, се споменава, че вирусът е 70% по-заразен, но информацията все още е твърде оскъдна и това е хипотеза.

 

Други учени все още оспорват по-високата инфекциозност.

 

Предполага се, че вариантът е възникнал във Великобритания или друга страна с по-ниски възможности за мониториране на мутациите. Засега щамът е концентриран основно на Острова, изключвайки Северна Ирландия. Основно огнище на заразата с новия щам е Лондон.

 

Малко на брой случаи са намерени и в Дания, Австралия и Холандия.

 

Новопостъпилите промени във вируса са свързани основно с неговия спайк протеин, важен за свързването му с човешките клетки.

 

Наблюдава се мутация в свързващия домен на белтъка, наречен рецептор-свързващ-домен. Смята се, че промените правят проникването на вируса по-лесно.

 

Друга мутация, която се е появявала и преди, е делеция в генома, вследствие на която се премахва част от спайк белтъка. Според проф. Рави Гупта от Кеймбриджкия университет в лабораторни условия това прави вируса двойно по-заразен. Други проучвания на университета предполагат по-ниската ефективност на антителата на преболедувалите срещу новия вариант.

 

Новият щам е доказателство, че вирусът продължава да се адаптира и подобрява инфекциозната си способност..

 

Засега учените твърдят, че ваксините няма да бъдат с по-малка ефективност срещу него. Ваксините таргетират спайк протеина, но трите варианта обучават имунната система и срещу различни други структури.

 

Проф. Гупта споделя, че не трябва да се позволява на вируса да продължи да мутира, тъй като това може да направи ваксинацията неефективна.

 

Според проф. Дейвид Робъртсън от Глазгоуския университет, вирусът може и да създаде мутации, които не се повлияват от ваксината. Това би наложило редовното актуализиране на препарата, което го има при ваксината за сезонния грип.

 

Източник:

https://www.bbc.com/news/health-55388846