Южноафрикански учени разкриха нов вариант на причинителя на COVID-19 SARS-CoV-2 - Омикрон, с множество мутации, който се предполага, че е много лесно разпространяем.

 

Световната здравна организация го определя като обезпокоителен. Много държави се опитват да предотвратят неговото разпространение като забраняват полети от Южна Африка.


 

Учените правят опити за по-добро разбиране на неговото влияние, но до момента наличната информация е единствено предоставената от южноафриканците.

 

Все още не е изяснено откъде произлиза този вариант на SARS-CoV-2, но за първи път на 25 ноември 2021 г. е обявен в Южна Африка.

 

По същото време бяха открити случаи и в Хонконг и Ботсвана. Ден по-късно в Израел и Белгия също съобщиха за наличие на варианта.

 

Някои от мутациите, които се наблюдават, са вече познати и срещани и при други варианти. Те засягат трансмисията и заобикалянето на имунната система. Наблюдават се обаче и много други нови мутации.

 

Омникрон е вариантът на вируса с най-много мутации. Учени съобщават, че те са около 50. 30 от тях засягат спайк протеина, който е прицел на наличните ваксини, тъй като той позволява на вируса да навлезе в клетките.

 

Експертите в Южна Африка предполагат, че серизното нарастване на новозаразилите се в страната се дължи на широкото разпространение на новия вариант и неговата възможност за лесна преносимост.

 

Въпреки че не всички заболели са засегнати от новия Омикрон вариант, седмицата преди неговото официално обявяване - 22 до 27 ноември, дневният процент на положителни пациенти нарасна с 3,6% в сряда (24.11), 6,5% в четвъртък (25.11), 9,1% в петък (26.11) и 9,2% в събота (27.11), според официалните данни.

 

Някои от генетичните мутации на Омикрон варианта включват и такива, за които е известно, че позволяват на вируса да избегне имунния отговор на организма.

 

Все още не е ясно какво ще бъде ефектът върху ваксините. Също така не е известно и колко тежки ще са случаите на заразените с този вариант, защото все още няма как въздействието му да е задълбочено разгледано и проучено.

 

Източници:

https://medicalxpress.com/news/2021-11-covid-variant-omicron.html