Калият е макроелемент. Той е жизнено важен за всяка жива клетка. Присъства както в животинските, така и в растителните клетки. Около 85% от приетия чрез храната калий се абсорбира от организма.

 

Функции на елемента калий. Калият и натрият в клетките действат заедно като подържат водно-електролитния баланс в клетките, а също контролират съкращенията на мускулите и провеждането на нервни импулси. Калият участва и в поддържането на кръвното налягане. За разлика от диета, богата на натрий, диетата, богата на калий помага за поддържане на ниски нива на кръвното налягане.


 

От колко калий се нуждае тялото ни? Можем да намалим риска от развитие на хипертония като осигуряваме на тялото ни адекватни количества калий чрез диетата. Дневните нужди за възрастен, здрав човек на възраст между 19 и 50 години е около 4,7 грама на ден. Калий в големи количества се съдържа в много пресни плодове и зеленчуци. Такива са: банани, авокадо, тиква сладък картоф, спанак, сушени кайсии, нар и др.

 

В обработените храни (като колбаси, чипсове, готови кюфтета и т.н.) е повишено съдържанието на натрий и се намаля съдържанието на калий. По тази причина трябва да се избягва приема на обработени храни за сметка на пресни продукти – плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести продукти.

 

Какво се случва, ако консумираме прекалено много калий? Хората със здрави бъбреци екскретират излишния калий. Но при хората с бъбречни проблеми е възможно да възникне състоянието хиперкалиемия (повишени нива на калий в кръвта).

 

Поради влиянието на калия върху контрактилитета на мускулите, повишените нива могат да повлияят на сърдечния ритъм и да предизвикат аритмия, която може да стане причина за инфаркт. Приемът на хранителни добавки с калий би трябвало да се съгласува със специалист.

 

Калиев дефицит. Поради факта, че калият е разпространен в много храни, дефицит на елемента се среща рядко. При хора, които приемат диуретици е възможно да възникне калиев дефицит. При обилно повръщане и разстройство също може да се наблюдава кипокалиемия. Симптомите са обърканост, загуба на апетит, мускулна слабост. Острият калиев дефицит може да наруши сърдечния ритъм.