В началото на пандемията много се говореше за колективния имунитет.

 

След като голяма част от населението бъде ваксинирано или заразено, се смяташе, че ще се справим с коронавируса.


 

Според публикация на Института Пастьор би било достатъчно приблизително 67- 70% от населението да бъде ваксинирано, за да се спре цирукалцията му.

 

Въпреки високите нива на ваксинация в някои държави, властите все още се налага да преприемат противоепидемични мерки, за да предотвратят клъстерите и разпространяването на вируса.

 

Концепцията за колективен имунитет

Според Институт Пастьор инфекциозният агент спира да циркулира, когато фракцията, имунизирана срещу този агент, е по-голяма или равна на: 1-1 / R0".

 

R0 съответства на броя на репродукцията - броя на неимунизираните хора, които заразеното лице може да зарази при липса на предпазни мерки.

 

Точно преди първото въвеждане на противоепидемични мерки през февруари 2020 г., R0 на оригиналния вариант на вируса е бил 3.

 

Ето как Институтът Пастьор изчисли този вълнуващ процент от около 70% имунизирани хора, необходими, за да се спре циркулацията на вируса.

 

Междувременно се появиха различни варианти на коронавируса с все по-високи R0.

 

Алфа вариантът, открит във Великобритания, има R0 равно на 4,5.

 

Вариантът Делта, открит в Индия, има R0 между 6 и 7 в зависимост от източниците.

 

При варианта Делта вече се установи, че е необходимо 85% от населението да бъде имунизирано, за да спре циркулацията на вируса.

 

R0 на варианта Омикрон все още не е дефиниран, но може да бъде над 10 според публикация от 17 декември 2021 г. в The Lancet.

 

Следователно това означава, че 90% от населението трябва да е имунизирано срещу вируса, за да се надяваме на връщане към нормалното.

 

90% от населението да е имунизирано, но срещу варианта в обращение

 

За съжаление, нещата са по-сложни. Колективният имунитет би работил, ако 90% от населението е имунизирано срещу варианта Омикрон.

 

Последните данни показват, че ефикасността на ваксина е нула след две дози AstraZeneca, само 35% след две дози Pfizer-BioNTech и 70% след 3 дози Pfizer-BioNTech.

 

Освен това хората, които вече са се били заразили с COVID-19 от друг вариант, могат да бъдат заразени отново с варианта Омикрон.

 

От относителна защита се възползват само хората, които са получили трета доза, които са значително малко на брой. Следователно сме далеч от 90%.

 

Факт е, че ваксинацията остава основен инструмент в борбата с пандемията.

 

Дори несъвършено защитени, ваксинираните хора предават вируса по-малко и по-рядко развиват тежки форми.

 

Освен това ограничаването на циркулацията на вируса прави възможно да се забави появата на нови варианти, които непременно са по-заразни и потенциално по-вирулентни.

 

Източници:

https://www.futura-sciences.com/sante/actualites/coronavirus-90-vaccines-toujours-pas-immunite-collective-95711/

https://www.pasteur.fr/fr/espace-presse/documents-presse/edito-comment-atteindre-immunite-collective-qui-nous-protegerait-covid-19?emkfid=EMF-100898287339-k--432482971108--s&gclid=CjwKCAiAtouOBhA6EiwA2nLKH_R1UX_ldtGtL1wlGJ4A1sK2GzdvFm-Dwmg7Mwd0Mp0_0GUuqTU

https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(21)00559-2/fulltext