Коронавирусът успешно се крие от антителата в плазмата чрез мутации, водещи до премахване на част от генетичния му материал, споделят учени от медицинския университет в Питсбърг, САЩ.

 

Мутациите досега са се случили няколкократно. Учените твърдят, че се наблюдава модел, по който вирусът мутира, основно чрез промени в структурата на специфичният Spike-протеин.


 

Мутациите се случват в части от вирусния геном, кодиращи формата на отличителният за вируса белтък. Вследствие на промените в нея, имунните структури на организма не разпознават белтъка и не го атакуват толкова ефективно.

 

Тъй като механизмът за поправка на нарушения в генетичния материал трудно забелязва делеции (промени в последователността на ДНК, дължащи се на премахване на материал), промените обикновено остават постоянни, казват изследователите в Science.

 

От ноември насам учените наблюдават вирусното поведение и потвърждават моделното променяне на генома. Същите промени се наблюдават и при нововъзникналите варианти във Великобритания и Южна Африка.

 

Първото откритие, направено от екипа, във връзка с мутациите е от проба на имунокомпроментиран пациент, чиято инфекция продължила 74 дни.

 

Учените обясняват, че това е достатъчно дълго време за вируса да се промени, за да устои на имунните механизми на гостоприемника.

 

В анализа на откритията се включва и проф. Кевин Маккарти, молекулярен биолог, генетик и експерт в сферата на някои вирусни инфекции.

 

Именно той открива моделното поведение на вируса. В началото на проекта се е смятало, че вирусът е сравнително стабилен, но с анализа на повече информация Маккарти установява, че делеции се случват в едно и също място.

 

Той споделя, че вирусът толерира промените в структурата и не губи инфекциозната и делителната си способност.

 

„Наблюдавайки модела, можем да предвидим следващите ходове. Щом се е случило няколко пъти, най-вероятно ще се случи отново.“ споделя един от авторите пред ScienceDaily.

 

Екипът установил, че въпреки налични делеции и в имунокомпроментирания пациент, антителата все пак неутрализират по-голямата част от вирусните частици, т.е. мутациите не са всичко или нищо. Това е важно във връзка с изготвянето на многостранен подход в борбата с вируса.

 

„Комбинация от различни антитела, нанотела и различни видове ваксини и лекарства ще помогне, за да се справим със заразата.“

 

Източници:

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210203144533.htm