Световната здравна организация (СЗО) добави още един вариант на пандемичния щам коронавирус към класификатора, за който има опасения, че може частично да избегне вече формирания имунитет, придобит на база изкарана инфекция от предишни варианти или поставени ваксини.


Вариантът фигуриращ в класификатора като Mю и се обозначава с формулата B.1.621. Добавен е от СЗО на 30 август тази година, след като е открит в 39 държави. И при него, както и при другите новооткрити варианти, са налице мутации, които могат да го направят по-малко податлив на механизмите на имунната защита.


Според седмичния бюлетин на СЗО относно пандемията, вариантът Mю „съдържа съзвездие от мутации, които показват потенциални свойства на имунно бягство“. Предварителните данни предполагат, че той може да избегне имунната защита по подобен начин на бета-варианта, открит за първи път в Южна Африка, добавя докладът, но това трябва да бъде потвърдено от по-нататъшни проучвания.Вариантът е идентифициран за първи път в Колумбия през януари 2021 г. Оттогава по света са регистрирани спорадични случаи и някои по-големи огнища.

 

Отвъд Южна Америка са регистрирани случаи във Великобритания, САЩ, някои държави от Европа и Хонконг. Докато вариантът съставлява по-малко от 0,1% от установените инфекции на коронавирус в световен мащаб, то в Колумбия и Еквадор, цифрите са далеч по-високи - съответно 39% и 13% от случаите на COVID-19.


Учени и служители в общественото здравеопазване са особено нетърпеливи да разберат дали вариантът Mю е по-заразен или причинява по-тежко протичане на заболяване, отколкото вариантът Delta, който е доминиращ в по-голямата част от света. Към момента епидемиологията на варианта Mю в Южна Америка, особено със съвместното разпространение на варианта Делта, се следи стриктно за промени.


Най-малко 32 случая на варианта Mю са открити в Обединеното кралство, където епидемиологичният модел предполага, че той е бил внесен от пътуващи. В доклад на Public Health England (PHE) през юли се казва, че повечето са открити в Лондон и при лица около 20-годишна възраст. Някои от тях с положителен тест за Mю вариант са получили една или две дози ваксина срещу пандемичния коронавирусен щам.


Източници:
https://www.theguardian.com/world/2021/sep/01/who-monitoring-new-coronavirus-variant-named-mu CMP=fb_gu&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR22Zb1EBb4lyzMKG68bTliIy50ihXXchtxylSSoa_4-wgs-eGB9WFP3AEc#Echobox=1630485373