В статии, върху етикетите на хранителни добавки, лекарства и храни и дори в специализирана литература ще прочетете за витамини A, B, C, D, E, K и т.н. Буквите означават реда, в който са открити витамините. Така например витамин А е открит през 1916 година, докато витамин K е изолиран едва през 1939 година. Тези буквени означения се приемат като „чадъри“, под които се крият сложни химични съединения със сложни химични наименования.

 

Например името витамин А се свързва със специфичните химични съединения ретинол, ретинал и ретинова киселина. По същия начин витамин Е съществува естествено в осем различни форми, известни като токофероли, първичната форма на които е алфа-токоферол. Съединенията с активността на витамин D са със сложните наименования холекалциферол и ергокалциферол. А под наименованието витамин К се крият две сложни наименования на съединенията филоквинон и менаквинон.


 

Както може да се види от всички, повечето от отделните съединения, съставляващи мастноразтворим витаминен клъстър, имат подобни химични означения (такива са съединенията токоферол, калциферол и т.н.).

 

По същия начин има както буквено, така и химично означение и на водоразтворимите витамини. В много случаи, както е при витамин С и химичното наименование аскорбинова киселина, са познати и двете наименования. Но може би по-малко хора ще свързват наименованието метилкобаламин с водоразтворимия витамин В12.

 

Някои от водоразтворимите витамини (както е в случаите с витамини А, Е, D, K) също използват едно наименование (като чадър), под което се обединяват няколко химични структури. Такива са витамин В6 и ниацин. Под термина витамин В6 се крият съединенията пиридоксал, пиридоксин и пиридоксамин. Ако прочетете всяко едно от тези съединения върху етикета на хранителна добавка, това означава, че се съдържа витамин В6.

 

Някои витамини съществуват само под една форма. Така например тиамин е единствена химична структура, известна като витамин В1. Няма други свързани химични структури, които да се означават като този витамин. Същият е случаят и при витамин В2. Химичното наименование на витамина е рибофлавин.