Имунният отговор при инфекция със SARS-CoV-2 и след ваксиниране срещу Covid-19 се определя от образувалите се специфични антитела и ефекторни имунни клетки срещу вируса. 

 

Това обясняват специалистите, част от кампанията “Плюсмен” на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията срещу Covid-19


 

Антителата срещу Covid-19 са маркер за т.нар. хуморален имунитет и представляват високомолекулни белтъци от различни класове (IgM, IgG и IgА). 

 

Насочени са срещу различни антигенни участъци на вируса. Имунните клетки са В-лимфоцити, които след диференциране се превръщат в плазматични клетки, синтезиращи антителата, и Т-лимфоцити, които могат да унищожат инфектираните с вируса клетки. 

 

Наличието на В- и Т-клетки на имунната памет, специфични за SARS-CoV-2, осигуряват при повторна среща с вируса достатъчно бързо образуване на антитела и ефекторни Т-лимфоцити, така че инфекцията да не се проявява клинично.  

 

Специфичният за SARS-CоV-2 хуморален имунитет се удостоверява с изследването на RBD-специфични антитела с вирус-неутрализираща активност при използване на различни лабораторни техники. IgG антителата се откриват в серума по-продължително време след преболедуване или ваксинация за разлика от IgM. 

 

Клетъчният имунитет за SARS-CoV-2 се установява с наличието на SARS-CoV-2 специфични Т-клетки, най-често по продукцията на интерферон гама след стимулиране с белтъци от вируса.

 

След преболедуване се формира т. нар. пост-инфекциозен имунитет, при който образувалите се антитела и клетки са насочени срещу всички антигенни епитопи на вируса. 

 

Съществува риск обаче, освен специфични антивирусни антитела и клетки след преболедуване, да получим и сериозни усложнения от прекаран тежък Covid-19. Има опасност и от т. нар. пост-Covid състояния. Това могат да са симптоми като задух, лесна уморяемост, косопад, сърдечно-съдови оплаквания, безсъние и проблеми с паметта, които продължават месеци наред. 

 

Съществуват данни, че пост-Covid състоянията се подобряват след ваксиниране. Допуска се, че ваксината пренасочва имунния отговор към вируса и остатъчната инфекция, която е в основата на тези симптоми.

 

След ваксинация се синтезират антитела и имунни клетки, които са насочени само срещу вирусния шипов протеин, който е в основата на прилаганите у нас ваксини. 

 

Ваксините срещу Covid-19 учат имунната ни система да разпознава вируса, причиняващ Covid-19, и да се бори срещу него, стимулирайки изграждането както на антитела, така и на Т-клетъчен имунитет.