Как организмът обработва храната, която консумирате, за да осигури енергия? Нуждаете се от глюкозата в храната, тъй като тя е източникът на енергия. Храните, съдържащи въглехидрати, са нишестените, съдържащите захар, млякото и някои млечни продукти и плодовете. 
 
Глокозата попада в кръвообращението, а организмът установява повишените нива на глюкоза в кръвта. В резултат, панкреасът освобождава хормона инсулин. Именно той спомага да получите енергия от изконсумираните храни.
 
Кръвообращението „отвежда“ глюкозата и инсулина до всяка клетка, която се нуждае от енергия. Всъщност, инсулинът позволява на глюкозата да достигне до клетката и да я захрани с енергия. Метафорично казано, хормонът е ключът, който отваря вратата на клетката, за да може глюкозата да влезе в нея. Това води до понижаване нивата на кръвната захар
NEWS_MORE_BOX
 
 
Черният дроб може да освободи допълнително количество глюкоза, което отново води до покачването им. Процесът за усвояване се повтаря отново. 
 
Организмът функционира най-добре, когато нивата на глюкозата са оптимални. Нормално, има цикъл в организма, който балансира нейните нива, заедно с тези на инсулина. Този баланс се постига с помощта на храната, която консумирате, панкреаса и черния дроб.