Вирусът оставя трайни следи по белите дробове след инфекцията, твърдят учени от Италия. Проведеното от тях проучване в колаборация с учени от Англия разглежда щетите, които оставя вирусът и така наречения „продължителен ковид“. Това е съвкупност от симптоми, оставащи след преминаването на инфекцията, като замъглено мислене, задух и лесна уморяемост. 


Оставащото състояние след преболедуване не се среща при всички, но честотата му нараства все повече. Причинено е от обширно разрушаване на белодробната тъкан и нейната „архитектура“, като здравата тъкан се заменя почти изцяло със съединителна гранулационна тъкан.


Учените открили някои нови характеристики на вируса, които може да обяснят появата на оставащите, след преминаването на инфекцията, симптоми. Болестта не се причинява единствено от загубата на множество заразени с вируса клетки, но може би е и следствие от присъствието на абнормалните клетки дълго време в белите дробове.Учените изследвали проби от няколко тъкани – бъбреци, черен дроб, сърце и бели дробове на 41 пациента, починали от SARS-CoV-2, причинител на Covid-19. Проучването е направено в университетската болница в Тристе, Италия, в началото на пандемията – между февруари и април.


Мауро Гиача, съавтор на проучването от Лондон, обяснява, че с партньорите му не успели да намерят признаци на вирусна инфекция и продължително възпаление в други органи, но белите дробове били обширно увредени и здравата тъкан била почти изцяло заменена с ръбцова.


Тези открития обясняват наличието на остатъчни симптоми месеци след прекарване на вируса, при някои хора. Според изследователите дори, когато някой се възстанови, щетите може да са масивни.


Те твърдят, че повече от 90% от изследваните 41, показвали специфични за Covid-19 признаци, различни от тези при нормална пневмония.


Едното било обилното кръвосъсирване във вени и артерии в белите дробове. Друго откритие било направено върху хистологичен препарат от белите дробове. Белодробните клетки били уголемени, те притежавали множество ядра, вследствие на съединяването на няколко клетки в една – процес, наречен синцития.


Проучването показало също и че вирусът все още присъствал в различни видове клетки.


Проучването е публикувано в журнал Lancet eBioMedicine