Кофеинът е алкалоид, съдържащ се в кафените зърна, в листата на китайския чай, в какаовите зърна, в гуараната и т.н. Той е познат на човечеството от векове. Думата „кофеин“ идва от арабската дума за вино. Кофеинът може да бъде произведен в лабораторни условия, но по-често се добива от растенията, които го съдържат.

 

Кофеинът стимулира централната нервна система. По този начин приеман в малки дози, увеличава трудоспособността, физическа и ментална, ободрява, премахва умората. В по-големи количества може да причини световъртеж, главоболие, шум в ушите, замаяност, дори сънливост и делир.


 

Кофеинът стимулира вазомоторния център, което води до повишаване на кръвното налягане. Наблюдава се също и повишена диуреза след прием на кофеин. Това се дължи на директното влияние на кофеина върху бъбречната тъкан.

 

Фармакологично действие. Кофеинът се използва с голям успех като диуретик при задържани течности в организма. Изключение правят пациенти с бъбречни заболявания. В тези случаи кофеинът не оказва благоприятен ефект.

 

Кофеинът е показан при злоупотреба с наркотични вещества, поради стимулиращия ефект, който той оказва върху дихателния център и сърцето.

 

При нервно-психично изтощение кофеинът има ободряващ ефект. Използва се успешно и при мигрена. Тази употреба трябва да се случва внимателно и под лекарски контрол, тъй като може да има и обратен ефект.

 

Кофеинът е включен заедно с някои обезболяващи лекарства като помощно вещество, което засилва действието на болкоуспокояващото. Комбинира се с Paracetamol, Metamizole.

 

Той засилва чревната перисталтика и може да има слабителен ефект.

 

Странични ефекти. Един от основните му нежелани ефекти е развитието на толерантност или зависимост. Приемът на кофеин ни кара да се чувстваме свежи и бодри, но с течение на времето мозъкът ни започва да свиква с обичайната доза и да има нужда от повече. Ние увеличаваме дозата на кафето, чая, което ни вкарва в зависимост.

 

С оглед на това, че кофеинът е диуретик като нежелан ефект се явява дехидратацията. Слабителният ефект може да доведе до преждевременно изпразване на чревното съдържимо, което пречи на нормалното усвояване на хранителните вещества.

 

Предозиране с кофеин. Симптомите при такова състояние са: сърцебиене, гадене, повръщане, бързо и повърхностно дишане, зачервяване на лицето, тревожност, страх, депресия. В такива случаи бихме могли да вземем активен въглен. Ако пострадалият е в безсъзнание, го транспортирайте до болница. Лекарите ще посъветват за известно време да се спре приемът на кофеинсъдържащи продукти.