Какво представлява множествената склероза?

Множествената склероза (МС) е заболяване, при което имунната система на организма атакува защитното покритие (миелинови обвивки), обграждащо нервите на централната нервна система (ЦНС). Няма нито едно окончателно изследване, което да диагностицира множествената склероза. Диагнозата се основава на симптомите, клиничната оценка и серия от диагностични изследвания, за да се изключат други състояния.


Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) е важен инструмент при диагностицирането на множествената склероза. Той може да открие увреждане на тъканта на главния или гръбначния мозък. ЯМР се използва и за наблюдение на активността и прогресирането на заболяването.Каква в ролята на ЯМР в диагностицирането на множествената склероза (МС)?

Ако пациентът проявява симптоми на множествена склероза, лекар може да назначи ЯМР на главния мозък и гръбначния стълб. Ядрено-магнитният резонанс позволява на лекарите да открият лезии (увреждания) в централната нервна система (ЦНС). Лезиите се показват като бели или тъмни петна, в зависимост от типа на сканирането.


ЯМР представлява неинвазивен метод на изследване, който не включва радиация. Той използва мощно магнитно поле и радиовълни за предаване на информацията на компютър, който превежда тази информация в снимки в напречно сечение.


Може също да се използва контрастното вещество, което се инжектира венозно на пациента, този контраст помага да се получат по-ясни снимки на ЯМР. По време на процедурата пациентът трябва да лежи неподвижно, за да може изображенията да бъдат ясни. Изследването отнема около от 45 минути до час.


Важно е да се отбележи, че броят на лезиите, които може да бъдат открити при ядрено-магнитния резонанс, невинаги са показателни за тежестта на симптомите или дори за наличието на множествена склероза. Това е така, защото не всички лезии на централната нервна система се дължат на множествена склероза и не всички хора с множествена склероза имат лезии. Според някои проучвания, ЯМР не показва увреждания при 5 процента от хората с клинично определена множествена склероза към момента на поставяне на диагнозата.


Какво може да покаже ЯМР при множествена склероза?

ЯМР, направен заедно с контрастно багрило може да подчертае активността на множествената склероза, като покаже възпалението на активните лезии. Активните лезии са тези, които са нови или които са увеличили големината си. На снимките също може да се открият области с трайни увреди, наречени „черни дупки“.


След поставянето на диагнозата на множествена склероза, някои лекари използват ЯМР, за да наблюдават множествената склероза, при появата на тревожни нови симптоми или след като пациентът започне ново лечение. Наблюдението на промените в мозъка може да помогне да се оцени ефективността на настоящото лечение.


При всички форми на множествена склероза може да се появят лезии, но при рецидивиращата ремитираща множествена склероза, обикновено има периоди на възпаление. Участъците на възпаление могат да се видят на ЯМР, когато се използва контрастно багрило.


При рецидивиращата ремитираща множествена склероза отделните възпалителни процеси причиняват локализирани увреждания и съпътстващи симптоми. Всеки отделен процес се нарича рецидив. Всеки рецидив в крайна сметка отшумява с периоди на частично или пълно възстановяване, които се наричат ремисии.


При прогресивните форми на множествена склероза вместо интензивни пристъпи на възпаление, се проявява постоянна прогресия на увреждането. Лезиите, които се наблюдават на ЯМР, могат да бъдат по-малко активни от тези при рецидивиращата ремитираща множествена склероза.