Естествено, промяна в потребителското търсене се отчита в заявките към онлайн аптеката. Преди настъпването на епидемията с коронавирус преобладават поръчките в категориите козметика, билкови продукти и някои масови използвани медикаменти при грип и настинка, отпускани без рецепта с противотемпературен и обезболяващ ефект, както и медицински изделия от типа на инсулинова спринцовка с игла и контейнер за урина.


Още през февруари обаче се забелязва нагласата на потребителите да търсят и поръчват артикули за защита на здравето от разпространяващия се нов вирус. И това, разбира се, са санитарните материали и медицинските принадлежности, като хирургически маски, стерилни ръкавици. Друга категория продукт поръчват за този месец е от категорията на имуностимулаторите за възрастни, който се препоръчва за профилактика на грипните заболявания.


През март, независимо от факта, че извънредните мерки у нас се обявиха и влязоха в сила почти посредата му – на 13 март, при онлайн заявките от аптеката се отчита доминиращо място на две категории продукти. Това са парацетамолови продукти и хирургични маски.Има пълна промяна на интересите на потребителите при поръчките онлайн от аптеката. Следващата група продукти, които се отличават, са имуностимулиращите с антивирусен по описание ефект хранителни добавки и витамини и минерали. Последните са или комплекс витамини и минирали или отделни като витамин С, витамин А и витамин Е.


Проявява се закупуване на кислородна вода онлайн и антибактериални мокри кърпички.


За началото на април продължава тенденцията в заявките на парацетамолови продукти и антиактериални средства за ръце, но се проявява нова тенденция на закупуване онлайн на козметични средства и превързочните материали. Докато преди мерките преобладаващите заявки за козметика са предназначени за бебето и майката, то сега прави впечатление, че са предназначени за грижа за здравето и красотата на кожата на лицето и на тялото.