Поставянето на ваксина срещу човешки папилома вирус носи няколко предимства за жените в борбата за превенция на рака на маточната шийка. Проучване на екип от университета „Куин Мери“ в Лондон показва, че, жените, които са ваксинирани срещу опасния вирус, може да си позволят да се подлагат на скринингови изследвания много по-рядко, отколкото тези, които нямат поставена ваксина.

 

Прието е жените, които не са ваксинирани срещу човешки папилома вирус, да се подлагат на 12 последователни скринингови изследвания през живота си, през определен период от време. Протекцията, която ваксината осигурява обаче, позволява ваксинираните като млади жени да преминават през само 3 такива изследвания, като това няма по никакъв начин да намали превантивните ползи от тях. Обикновено такива изследвания при ваксинирани жени се провеждат на 30, 40 и 55-годишна възраст.


 

Налице е и още едно предимство. При ваксинираните жени след взимане на цервикална проба по време на скринингово изследване първо се търси наличие на папилома вируси в нея. Едва след откриването на такива започва търсенето на аномални процеси и образувания в матката.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Това е много по-ефикасна и спестяваща време и ресурси процедура от тази, която се прилага при скринингово изследване на неваксинирани жени. При тях често се търсят болестни процеси или образувания по протежението на матката, без преди това да е извършен тест за човешки папилома вирус. В такава ситуация лесно може да се пропуснат начални признаци на болестни процеси, при жени, инфектирани с папилома вирус. Ако предварително се знае, че жената е заразена, по-обстойният преглед много вероятно би открил подобни процеси.

 

Внедряването на система за ранно ваксиниране на момичета срещу човешки папилома вирус, каквато се разработва в много страни, ще позволи скринингът за рак на маточната шийка да стане както по-достъпен, така и по-ефикасен в бъдеще.

 

От една страна, при ваксинираните жени ще е налице повишена защита от инфекции, предизвикани от човешки папилома вирус, а от друга – ще им бъдат спестявани много ненужни процедури и изследвания.