През 2016 г., когато бяха първите случаи на заболели от вируса Зика, много хора отмениха пътуванията си до Латинска Америка и Карибския басейн, тъй като вирусът, пренасян от комарите се разпространяваше с пълна сила именно в този регион.

 

Заболяването, причинено от Зика-вируса протича леко при възрастни хора. Съвсем не е така положението при бременни жени. Вирусът може да предизвика тежки дефекти на плода. За това е важно всеки, който е изложен на риск от заразяване да бъде наясно с последиците.В началото на месец юли Световната здравна организация актуализира насоките си за туристите, които планират пътуване в районите с повишена опасност от заразяване. Вирусът Зика е идентифициран в 87 страни, включително Бразилия, Индия и САЩ.

 

Безопасно ли е пътуването да страни, където циркулира вирусът? Отговорът за повечето хора е „Да“. Заболяването протича много леко при здрави възрастни. Проблем се явява при бременни жени или двойки, които планират бременност. Вирусът се разпространява предимно при ухапване от комари, но той може да се предава и по полов път, ако единият от партньорите е инфектиран. За това СЗО съветва бременни жени и жени, планиращи бременност да пътуват в такива райони само, ако е крайно необходимо.

 

Как да се предпазя? СЗО предлага много начини за предпазване на кожат в районите, където е разпространен вирусът. Сред тях са използване на светли дрехи, които да покриват възможно повече от тялото ни, а също и употреба на репеленти против комари. Ако използвате слънцезащитни лосиони, нанасяйте първо тях и след това репелента. Защитете се от комари и мястото, където сте отседнали. Използвайте продукти, отблъскващи насекомите и защитни мрежи на прозорците.

 

А след като се приберем от пътуването? СЗО препоръчва на завърналите се от пътуване, които проявят симптоми като обрив, треска, болки в ставите и зачервени очи, веднага да се свържат с лекуващия ги лекар. В такъв случай лекарят трябва да бъде уведомен за пътуването и трябва да бъдат пуснати лабораторни тестове.