Предотвратяване на повторната поява на рак чрез насочване на имунната система към унищожаване на раковите клетки, които са избягали от действието на лечението, е идеята на новите разработки за ваксина срещу ракови заболявания.

 

Ваксината, разработена от елзаската биотехнологична компания Transgene в сътрудничество с NEC Corporation, един от японските специалисти по обработка на данни и изкуствен интелект е от нов вид.


 

Ваксината не е превантивна, а е по-скоро терапевтична.

 

Нейната цел е да предотврати рецидив при пациенти, засегнати от ракови заболявания, на които скоро са били извършени оперативни интервенции за отстраняване на тумора.

 

За да постигне това, ваксината се стреми да активира имунната система, така че да унищожи остатъчните ракови клетки, които могат да доведат до рецидив, обяснява Ерик Кеменер, научен мениджър на Transgene.

 

Тази ваксина, наречена TG4050, е може би най-иновативната и напълно персонализирана.

 

Туморният геном се секвенира и след това се сравнява с този на нормалните клетки на пациента, за да се идентифицират специфичните за тумора мутации.

 

Благодарение на изкуствения интелект се избират 30-те мутации, които е вероятно да предизвикат най-силен имунен отговор.

 

След това се изработва синтетичен ген, съдържащ тези 30 мутации, който се вмъква във вирусен вектор.

 

Така съставената ваксина се поставя на пациента по следната схема: в началото по 1 инжекция на всеки 3 седмици, а след това дозата се намалява, обяснява Ерик Кеменер.

 

Ваксина срещу рак: клинично проучване

 

За да се даде възможност за комерсиализацията на тази технология, фаза 1 на клинично проучване е започнала през 2020 г. във Франция, Обединеното кралство и Съединените щати.

 

Планира се да се включат общо 43 пациенти - 30 с рак в областта на главата или шията и 13 с рак на яйчниците, за да се получат резултатите, които се очакват през 2023 г.

 

На първите пациенти вече е била поставена ваксина и предварителните резултати, публикувани през ноември миналата година, се считат за много обнадеждаващи.

 

Били са ваксинирани четирима пациенти с ракови заболявания в областта на главата и шията и две пациентки с рак на яйчниците.

 

При рак на яйчниците може да се установи рецидив, когато нивото на СА 125 - протеин от туморен произход, се повиши в кръвта.

 

При първите пациенти е установен имунен отговор, предизвикан от ваксината, който активира по-специално пролиферацията на Т-лимфоцити, които разпознават специфични туморни антигени, добавя Ерик Кеменер.

 

Няколко други компании работят върху разработването на такива индивидуализирани терапевтични ваксини.

 

Сред тях, са Moderna и BioNTech, са избрали иРНК технологията.

 

Източници:

https://www.science-et-vie.com/corps-et-sante/cancerologie-vaccin-contre-les-recidives-de-cancer-resultats-prometteurs-66128