Така, както по лицето могат да се предложат налични здравословни проблеми, както по състоянието на косата, ноктите и кожата можем да предполагаме за налични дефицити, за наблюдателните вероятно не е проблем да „разчетат“ наличието на здравословен проблем по външни особености на стъпалата. Това естествено не означава, че диагноза за болести може да се постави с един поглед върху краката, а по-скоро, че трябва да бъдем внимателни за признаците, които тялото ни дава.


Сухата кожа на стъпалата показва не само липса на грижа за тях, тя може да е такава вследствие на наличен проблем с щитовидната жлеза. Добре е при профилактичния преглед при общопрактикуващия лекар да се обсъди дали има вероятност за такъв. Обикновено проблемите с щитовидната жлеза са съпроводени от редица други признаци, а едно изследване би могло да даде категоричност за нивата на тиреоидните хормони. Проблемите с жлезата са често наблюдавани в съвремението, особено при жените. А за дамите след 50-годишна възраст е желателно да се предвиди целенасочен скрининг, тъй като при тази група жени има по-висок риск от хипофункцията на жлезата заради недостиг на йод.


Обърнете внимание на палците на стъпалата, и най-вече на кокалчето при основата му. Изкривяването и удебеляването на палеца е признак за артрит или подагра. Често болката в него е свързана с повишено наличие на пикочна киселина в организма, която се отлага в ставите. За да се установи проблема, е необходимо да се извърши изследванеЗаболяване, което се отразява силно негаивно и на стъпалата, е диабетът. Скоковете в стойностите на кръвната захар нарушават кръвообращението и циркулацията на кръвнат в крайниците и малките кръвоносни съдове. Това са отразява първо на времето на зарастване на раничките, дори една драскотина мина за по-дълго време. При неконтролиран диабет се развива диабетно стъпало. То е вследствие на две усложнения на диабета – диабетната невропатия и периферната съдова болест.


Състоянието на ноктите винаги говори за това колко е здрав човек, ако се абстрахираме от щетите, които нанася понякога декоративните разкрасителни процедури. Наличието на червени петънца под нокътната плочка, подобни на резки, насочват за проблеми със сърдечносъдовата система. Добре е да се провери!


Освен стъпалата могат да отичат и палците, буквално да изглеждат наедрели, при което става невъзможно носенето на обувките. Отичането на краката е свързано и със съдова недостатъчност. По принцип, недостигът на кръв в малките съдове се отразяват и по този начин – подуване на палците. Съветът е същият, консултирайте се със специалист за здравето си или подобрете профилактиката на състоянието си.