Броят на използващите кокаин поне веднъж седмично в САЩ е относително постоянен – около 640 000 души. Той се прилага под формата на бял кристален прах, който се смръква или вдишва. Този начин на прилагане не осигурява директно попадане в мозъка на висока концентрация наркотик.

 

Метаболитите му се отлагат в космите, което позволява диагностика на нерегулярна злоупотреба както и при деца, изложени на влиянието му по време на вътреуотробното развитие. Употребата на веществото оводи до еуфория, бъбривост, засилена моторна активност, засилено удоволствие от оргазмите. Към еуфоригенното действие, включително и оргазма бързо се развива толерантност. Системната му употреба провокира сърдечносъдови усложнения, от които водещи са ритъмни нарушения на сърцето, коронарни и мозъчни тромбози.


 

Проявите на абстиненция са основно дисфория (раздразнителност, лошо настроение), депресия, сънливост, уморяемост, брадикардия и желания за смъркане. Тези симптоми се облекчават с малки дози от субстанцията. Статистиките сочат, че злоупотребата с него е два пъти по-честа при мъжете. Употребата му по време на бременността води до малформации, мозъчни увреждания, изоставане в умственото и физическото развитие.

 

Освен кокаин в тази група психостимуланти се отнасят и широко разпространените напоследък производни на амфетамина – екстази, метамфетамин и др. Основният механизъм на действие на психостимулантите се дължи на засилване освобождаването на допамин и норадреналин. Резултатът е внезапен прилив на енергия, еуфория, радост, силно понижени нужди от храна и сън. При продължителна злоупотреба са налице шизоидоподобни прояви и дори отключване на шизофрения, сериозни усложнения от страна на сърдечно-съдовата система

 

Кофеин. Кофеинът и теофилинът са основни алкалоиди в кафето и чая около 90% от употребата им е като психостимуланти. Чаша нес кафе или силен чай съдържат между 50 и 70 мг кофеин. Кафето, приготвяно с филтър, съдържа два пъти повече кофеин. Употребата на кофеин подобрява концентрацията, вниманието, способността за учене, рефлексите, ободрява. Поносимостта към кофеина е по-висока при т.нар. силен тип нервна система. Основният му механизъм е свързан с потискане на аденозиновите рецептори, което води до повишена физическа и психична активност.

 

При злоупотреба с кофеин се наблюдава повишаване нивата на холестерола, учестяване на сърдечната дейност и повишаване на кислородната консумация от миокарда. Толерантност се развива бързо към психостимулиращите ефекти. Абстинентните прояви могат да бъдат сънливост, главоболие, повишена раздразнителност. Кофеинът не се отнася към групата на адиктивните психостимуланти.