Парацетамолът е едно от най-използваните лекарства за намаляване на температурата и облекчаване на болката.

 

В някои случаи се предписва и за хронична болка, тъй като винаги се е смятал за по-безопасен от противовъзпалителните болкоуспокояващи като ибупрофен, който потенциално може да повиши кръвното налягане.


 

Проучване от Университета в Единбург, публикувано в Circulation, разкрива, че парацетамолът вероятно не е толкова безопасен, колкото изглежда.

 

Според изследвания ежедневният прием може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт с до 20% при хора с високо кръвно налягане, тъй като го покачва още повече.

 

Изследователите подчертават, че трябва да се обмислят рисковете за пациента, ако му се предписва прием на парацетамол в продължение на много месеци.

 

Винаги трябва да се предписва най-ниската доза от лекарството и то е безопасно, ако се приема по предназначение.

 

Парацетамол и кръвно налягане

Екипът на Университета в Единбург е изследвал 110 пациенти с хипертония.

 

В продължение на две седмици на едната група е било давано плацебо, а на другата по 1 грам парацетамол, който да се взима в рамките на четири приема за деня, което е стандартна доза при хронична болка.

 

След триседмична почивка групата, приемала парацетамол, е преминала на плацебо и обратно за още две седмици.

 

След това изследователите са сравнили промените в кръвното налягане на всеки пациент.

 

Средно систоличното налягане на участниците - налягането, с което сърцето изпомпва кръв - се е увеличило с 4,7 mmHg в края на двете седмици, през които участниците са приемали парацетамол.

 

Въпреки това, при някои участници увеличението е достигнало до 40 mmHg.

 

Повишението на кръвното налягане е настъпило още четири дни след започване на приема на парацетамол и след това е останало стабилно до края на двуседмичния период.

 

Най-ниска възможна доза

Пациентите с хипертония са изложени на повишен риск от сърдечносъдови заболявания и инсулт. 

 

Поради тази причина авторите на изследването подчертават важността на дозите, приемани от пациенти с хипертония, на които е предписан парацетамол за дълги периоди от време.

 

Дългосрочните лечения с парацетамол обикновено се предписват при хронична болка.

 

Хроничната болка се определя като болка, която продължава 3 месеца или повече, въпреки приема на лекарства.

 

Парацетамолът е едно от най-разпространените лекарства в света и винаги се е смятало, че е по-безопасно от други противовъзпалителни средства като ибупрофен.

 

Авторите на изследването поясняват, че трябва да се предписва възможно най-ниската доза, независимо от проблема, и да се оценява съотношението полза/риск при пациенти с хипертония.

 

Парацетамолът се метаболизира в черния дроб, така че при наличие на чернодробна недостатъчност, цироза, мастен черен дроб или други чернодробни проблеми, трябва да се приема много внимателно.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/actualidad/paracetamol-aumenta-riesgo-infarto-hipertensos_6792

https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.056015