Витамин В6 – пиридоксин има важно значение за контрола на настроението. Той е необходим за производството на невротрансмитери, които регулират емоционалния баланс, сред които серотонин, допамин, гама-аминомаслена киселина. Този витамин има значение за контрола на нивата на хомоцистеин в кръвта, които са свързани с риска от депресия и психиатрични усложнения. 

 

Витамин В6 подобрява мозъчната дейност и предпазва от болестта на Алцхаймер. Скорошно проучване е показало, че при пациентите с високи нива на хомоцистеин и умерени когнитивни нарушения, приемът на витамин В6, В12 и фолиева киселина намалява увреждането на дяловете в мозъка, които са предразположени към засягане при Алцхаймер. 


 

Този витамин участва и в производството на хемоглобин, който осигурява снабдяването на клетките с кислород. Ниските нива на хемоглобин водят до недостиг на кислород, което води до анемия и чувство на умора

 

Витамин В6 има полезно действие при предменструален синдром, който включва тревожност, депресия и раздразнителност. Учените предполагат, че В6 помага за справяне с емоционалния дисбаланс поради ролята му в образуването на невротрансмитери. 

 

Освен това, този витамин има ценни ползи при гадене по време на бременност. Проучване, проведено с участието на 342 бременни жени, е показало, че дневният прием на 30 милиграма витамин В6 намалява значително гаденето след терапия в рамките на 5 дни. 

 

Пиридоксинът предотвратява запушването на артериите и намалява сърдечносъдовия риск. Той участва в намаляването на нивата на хомоцистеин в кръвта, което е свързано с превенция на тромбозите. Скорошно проучване е установило, че дефицитът на витамин В6 се съчетава с високи нива на холестерол. Това е свързано.с повишен риск от запушване на артериите.

 

Пиридоксинът има ползи при превенцията на раковите заболявания, тъй като има способност да намали възпалението, което често е свързано с рак и други хронични заболявания. Анализ на 12 проучвания е показал, че както достатъчният прием, така и оптималните нива на В6 в кръвта, са свързани с понижен риск от колоректален карцином. 

 

Витамин В6 помага за облекчаване на симптомите, свързани с ревматоиден артрит. Високиите нива на възпаление, които се наблюдават при ревматоиден артрит, водят до ниски нива на витамин В6. Проучване, проведено в рамките на 30 дни, с участието на 36 възрастни с ревматоиден артрит, които са приемали 5 милиграма фолиева киселина или комбинация от 100 милиграма витамин В6 и 5 милиграма фолиева киселина, е показало значително намаляване на нивата на провъзпалителните медиатори. 

 

Референции:

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b6-benefits#TOC_TITLE_HDR_11