Учени от Университета на Тексас и MD Anderson Cancer Center - един от най-модерните центрове за изследване на рака в света, са открили, че витамин Е може да подобри отговора на пациентите към имунотерапия.

 

В проучването, публикувано в Cancer Discovery, е установено че витамин Е блокира протеин в дендритните клетки на тумора и улеснява противотуморното действие на имунните клетки.


Как витамин Е помага при имунотерапия?

Откритието показва възможен нов терапевтичен подход за подобряване на резултатите от имунотерапевтичното лечение, което би могло да включва прилагането на витамин Е. 

 

Проучването предполага, че много пациенти могат да реагират положително на комбинирана имунотерапия с витамин Е, но не всички.

 

Изследователите предупреждават, че са необходими повече изследвания, за да се разберат индивидуалните различия.

 

В своето изследване, лекарите са направили анализ на данните, налични в научната литература за връзката между витамин Е и рака.

 

Те са установили, че при пациентите с меланом, които са приемали витамин Е, докато са били лекувани с анти-PD-1/PD-L1 инхибитори на контролната точка, което е вид имунотерапевтичен подход, значително се е подобрила преживяемостта, в сравнение с пациентите, които не са приемали витамин Е или мултивитамини.

 

Това откритие е било осъществено в независима смесена група с участието на пациенти с рак на гърдата, дебелото черво и бъбреците.

 

Въпреки това, при пациентите, на които е била назначена химиотерапия и, които са приемали витамин Е по време на химиотерапията, не са наблюдавани същите ползи, което предполага, че положителните ефекти са уникални за комбинацията на витамин Е с имунотерапия.

 

Лабораторните резултати показват, че лечението с витамин Е може да засили ефектите на бъдещите ваксини срещу рак и имуногенни химиотерапии, комбинирани с инхибитори на контролните точки, дори в имунотерапия-резистентен модел на рак на панкреаса.

Свойства на витамин Е

Освен възможната си роля при лечението на рак, витамин Е е основно хранително вещество с мощен антиоксидантен ефект, който особено защитава клетъчните мембрани срещу увреждащото действие на свободните радикали - съединения, генерирани от клетъчния метаболизъм.

 

Витамин Е е средство, което се бори срещу разрушаването на клетките и стареенето, което помага за предотвратяване на много здравословни проблеми.

 

В храната витамин Е се съдържа в ядките, семената и студено пресованите масла.

 

Маслото от пшеничен зародиш и суровото слънчогледово масло са особено богати на витамин Е.

 

Други източници са бадеми, лешници и фъстъци, авокадо, аспержи, зелени чушки, манго, спанак и киви.

Други ползи от витамин Е

Приемът на препоръчителната дневна доза витамин Е носи редица ползи за здравето:

  • Той намалява рисковите фактори за сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане или прекомерно високи нива на липиди в кръвта, като LDL (лош) холестерол и триглицериди;
  • Помага за контролиране на дисменореята - силна и честа менструална болка;
  • Ползи за здравето на кожата;
  • Допринася за подобряване на интелектуалните способности;
  • Поддържа функцията на белите дробове.

 

Референции:

https://www.cuerpomente.com/salud-natural/tratamientos/vitamina-e-puede-mejorar-tratamientos-inmunoterapia_9966

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30846828/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29542390/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33070130/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6645610/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34122682/