Добавянето на витамин D може да помогне за компенсиране на увреждащата костна загуба, която възниква при някои пациенти, които приемат канаглифлозин - често предписвано лекарство за диабет.

 

Доказано е, че клас лекарства за диабет, наречени инхибитори на SGLT2, забавят прогресията на свързаното с диабета бъбречно увреждане и все повече се разглеждат като опция за лечение от първа линия на пациенти с диабет, които имат висок риск от развитие на бъбречни и сърдечни заболявания.
 


Въпреки това, някои проучвания са установили, че SGLT инхибиторите влияят отрицателно върху здравето на костите, като ускоряват загубата на костна минерална плътност и възпрепятстват активирането на витамин D от тялото.
 

Комбинацията от тези фактори може да увеличи риска от фрактури на костите.

 

Изследователи от Медицинския факултет на Университета в Мериленд предполагат, че пациентите, които вече имат по-ниски от нормалните нива на витамин D, имат още по-висок риск от загуба на костна маса и повишен риск от фрактури, когато приемат инхибитори на SGLT2.

 

Изследователският екип е проследил възрастни от общността на амишите от стария ред в Ланкастър, Пенсилвания.
 

Учените са пояснили, че са избрали тази популация поради наличието на обширни данни за генетично секвениране, но и защото, за разлика от търговско преработеното мляко, прясното мляко от фермата, което много хора в общността на амишите консумират, не е обогатено с витамин D.
 

Следователно е по-вероятно амишите да си набалят по-малко витамин D с диетата си, отколкото останалото население.

 

Доброволците, за някои от които е установено, че са имали вече ниски нива на витамин D, са приемали канаглифлозин, инхибитор на SGLT2, в продължение на пет дни преди и след като са приемали добавки с витамин D.
 

Изследователите са установили, че при хора с дефицит на витамин D канаглифлозин води до значително понижение (31%) в нивата на метаболит, използван за измерване на нивата на витамин D, но при тези с нормални нива на витамин D се е наблюдавало много по-малко намаление (7%).

 

След това добавките повишават нивата на паратироидния хормон, който регулира нивата на калций в кръвта и нивата на витамин D в костите.

 

Изследователският екип е обяснил, че краткосрочното проучване за ефекта на добавките с витамин D за противодействие на неблагоприятните ефекти на инхибиторите на SGLT2 върху здравето на костите е показало обещаващи резултати, но са необходими повече изследвания.
 

Необходимо в по-дългосрочно проследяване, за да се определи дали тази ускорена загуба на костна минерална плътност в крайна сметка ще се превърне в повишен риск от костни фрактури в хода на 10-20 години хронична терапия.

 

Препоръчва се на пациентите и лекарите да обмислят възможността за приемане на добавки с витамин D за възстановяване на нормалните нива на витамин D при пациенти с дефицит на витамин D, приемащи инхибитори на SGLT2.


Референции: 

https://medicalxpress.com/news/2022-06-vitamin-d-supplements-offset-bone.html