Много хранителни вещества са взаимозависими.
Магнезият засилва ефекта на витамин D, който благоприятства усвояването на калция, който от своя страна се разпределя правилно в тялото благодарение на витамин К2.
Приемът на добавки с витамин D е важен поради разпространението на дефицит сред населението.
За да се увеличи максимално оползотворяването и да се намали рискът от инсулт, е важно да се приема витамин D заедно с витамин А, съдържащ се в храната или като добавка.
Това показва проучване, проведено в Sumatera Utara University, Индонезия.
Инсултите често водят до необратими мозъчни увреждания, трайни увреждания и продължителни рехабилитационни лечения.
Каква е ползата от витамините срещу инсулт?
Повечето инсулти възникват в резултат на атеросклероза или тромбоза.
Недостатъчното набавяне на витамин D и витамин А увеличава риска от атеросклероза, а оттам и от инсулт.
Колкото по-ниско е нивото на витамин А и витамин D, толкова по-висок е рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания.
Оптималните нива на витамин А и витамин D забавят развитието на артериосклероза благодарение на техните противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти.
Витамин А
Витамин А и неговите метаболити участват в защитата на кръвно-мозъчната бариера, намалявайки тежестта на увреждането, което може да причини инсулта.
Рецепторите на витамин А си сътрудничат с рецепторите на витамин D за защита на невроните.
Витамин D
Проучване с участието на 818 пациенти е показало, че тези, които са имали по-високи нива на витамин D са били в по-добро състояние след инсулта, в сравнение с пациентите с по-ниски нива на витамин D.
Друго проучване, в което участниците вече са имали признаци на втвърдяване на артериите, са приемали 4000 IU витамин D дневно.
След 4 месеца е било установено, че втвърдяването на артериите е било прекъснато.
Какви са ползите от витамин D и витамин А?
Проучването на Sumatera Utara University е включвало 120 пациенти с инсулт.
Всички са претърпели остър исхемичен инсулт и са били диагностицирани след 3 дни.
Те са били лекувани със стандартни лекарства и са получавали физиотерапия.
За да се установи дали витамините А и D са ефективни при възстановяването след инсулт, участниците са били разделени на четири групи:
- Групата с витамин А е приемала 50 000 IU (15 mg) витамин А веднъж седмично - еквивалентно на 90 mg бета-каротин;
- Групата с витамин D е приемала 50 000 IU (1250 µg) витамин D3 веднъж седмично;
- Комбинираната група е приемала 50 000 IU витамин А и 50 000 IU витамин D3 веднъж седмично;
- Плацебо групата е приемала плацебо препарат веднъж седмично;
Всеки прием е бил в продължение на 12 седмици.
В началото на изследването - по време на диагностицирането на инсулта и преди приемането на витамини, при всички пациенти е било установено недостатъчно ниво на витамин D - средно 20,75 ng/ml.
Средното ниво на витамин А, от друга страна, е било нормално - 422,9 μg/l.
След три месеца са били постигнати следните резултати:
- В групата, приемала витамин А и в комбинираната група, нивото на витамин А се е повишило;
- В комбинираната група нивото на витамин А се е увеличило значително повече, отколкото в групата, приемала само витамин А, което предполага, че витамин D насърчава усвояването на витамин А;
- В групата, приемала витамин D и в комбинираната група нивото на витамин D се е увеличило значително. Нивата на витамин D са се увеличили с 12%, когато витамин D се приема самостоятелно, докато увеличението е било с 30%, когато и двата витамина са приемани заедно;
Следователно витамините D и A взаимно благоприятстват своето усвояване.
Витамини за намаляване на възпалението
Атеросклерозата е придружена от хронични възпалителни процеси, с повишени маркери на интерлевкин-1β (IL-1β) и интерлевкин-1 (IL-1), което се появява в случай на инсулт.
Витамин D регулира възпалението.
В горното проучване нивото на IL-1β е намаляло само в групата на витамин D и в комбинираната група.
Следователно изглежда, че витамин А силно е поддържал противовъзпалителния ефект на витамин D.
Комбинация от витамини
Оптималният ефект на витамин D изглежда е възможен само в присъствието на витамин А.
Прилагането на витамин А заедно с витамин D може да увеличи очакваните противовъзпалителни и невропротективни ефекти на витамините.
Едновременното приложение на витамин D и витамин А синергично намалява атеросклерозата и предпазва съдовите стени чрез инхибиране на оксидативния стрес и възпаление.
Витамин А и хранене
Растителните храни не съдържат витамин А, но съдържат бета-каротин, който тялото превръща във витамин А.
Около 6 до 12 mg бета-каротин са необходими за производството на 1 mg витамин А.
Бета-каротинът се намира предимно в тъмнозелени и оранжеви зеленчуци - тиква, кейл, спанак, агнешка маруля, червени чушки, сладки картофи и моркови.
Сред най-добрите източници на бета-каротин, морковите съдържат около 8 мг бета-каротин за 100 мг.
Референции:
https://www.cuerpomente.com/salud-natural/tratamientos/vitaminas-prevenir-tratar-infarto-cerebral_10172
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32567290/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26184826/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29216203/