Статините са най-предписваните лекарства за понижаване на холестерола.

 

След одобрението им за пускане на пазара в края на 80-те години на миналия век, те са били предписвани на милиони хора за предотвратяване на инфаркт и инсулт.


 

Ново проучване е показало, че освен че поддържат нивата на холестерола под контрол, статините могат да имат допълнителни ползи и да предотвратят депресията.

Статини и психично здраве

За да се измери положителният ефект на статините върху психичното здраве, екип от изследователи от Оксфордския университет е анализирал данни от повече от 200 участници между април 2020 г. и февруари 2021 г.

 

Изследването се е състояло в разгара на пандемията, когато нивата на стрес сред глобалното население бяха доста високи и честотата на психичните разстройства нарасна значително.

 

По време на проучването са били анализирани психичните симптоми сред участниците, приеманите от тях лекарства и други фактори от начина на живот.

 

Всички участници в проучването също така са изпълнявали множество когнитивни задачи, насочени към оценка на паметта, усещането за удоволствие и възнаграждение и обработката на емоциите.

 

Всички тези фактори са свързани с риска от депресия.

 

По-голямата част от участниците - 84% не са приемали никакви лекарства, малка група от тях е приемала само статини - 4%, някои от тях са приемали пове един вид лекарства за контрол на кръвното налягане - 6% или и двете - 5%.

 

Емоции и депресия

Един от тестовете, които са извършили участниците, е бил с цел да се определят техните емоционални състояния и да се интерпретира дали са се наблюдавали страх, щастие, тъга, отвращение или гняв.

 

Този тест се е използвал за анализ на емоционалното състояние и оценка на риска от депресия.

 

Установено е, че приемането на статини е свързано със значително по-ниски нива на отрицателни емоции, което не се наблюдава при прием на други лекарства като средства за контрол на кръвното налягане.

 

Намаляването на отрицателните емоционални състояния е важно за предотвратяване и лечение на депресията.

 

Защо статините подобряват настроението?

Това проучване е първото, което показва, че статините влияят върху начина, по който обработваме емоциите си и се е установило, че тези терапевтични средства могат да имат положителен ефект върху психичното здраве.

 

Механизмът, чрез който статините осъществяват това, не е ясен, въпреки че се подозира, че ключът може да се крие в противовъзпалителното действие на статините.

 

Най-честите причини за депресия обикновено не са травматични емоционални преживявания, а състояние на продължително възпаление в организма.

 

Поддържането на продължително нискостепенно възпаление предизвиква циркулация на възпалителни медиатори в кръвния поток, които могат да преминат кръвно-мозъчната бариера - мрежата от кръвоносни съдове, която защитава мозъка.

 

Когато тези вещества попаднат в мозъка, те могат да повлияят на функционирането на невротрансмитери като серотонин, допамин или глутамат и да променят настроението.

 

Благодарение на своето противовъзпалително действие, статините благоприятстват правилното функциониране на невротрансмитерите на настроението и повишават емоционалната ни устойчивост - способността ни да се възстановяваме от неблагоприятни ситуации.

 

Странични ефекти на статините

Това проучване показва възможностите за нова употреба на статини, освен за контрол на холестерола, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърди това.

 

Въпреки че е доказана тяхната ефективност срещу високия холестерол, те са свързани и с нежелани ефекти.

 

Един на всеки двама пациенти намалява дозата или спира да ги приема, защото причиняват мускулна болка и други ефекти.

 

Скорошно проучване, публикувано в European Heart Journal, проведено сред 4 милиона пациенти, показва, че разпространението на непоносимост към статини е само 6-10%.

 

Авторите на изследването поясняват, че откритията са доказателство, че непоносимостта към статини е по-скоро надценена, поради което пациентите спират да ги приемат преждевременно и така се увеличава рискът от инфаркт и инсулт поради високия холестерол.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/estatinas-para-colesterol-tratar-depresion_7221

https://www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223(22)01126-X/fulltext

https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehac015/6529098?login=false