Омега-3 мастните киселини притежават ценни противовъзпалителни свойства и са от ключово значение за оптималното сърдечносъдово здраве, както и за здравето на мозъка и за модулиране на имунния отговор. Ефектите върху чревното здраве и чревния микробиом са били предмет на множество проучвания. Установено е, че Омега-3 притежават ценни пребиотични свойства, тъй като допринасят за растежа и развитието на полезните чревни бактерии.

 

Пребиотиците са вещества, които служат като хранителни съставки за полезните чревни бактерии и благоприястват тяхното развитие. Примери за пребиотици са:


  • Пектините - вид фибри, които се съдържат есествено в ябълките, крушите, дюлите и други;
  • Инулин - друг вид фибри със значителни ползи за чревния микробиом, които се съдържат в празия лук, белия лук, чесъна, бананите, артишока и други;
  • Бета глюкан - съдържа се в зърнените храни, овесените ядки и някои гъби.

 

Всички тези фибри се съдържат естествено в храната, но могат да се приемат и допълнително под формата на хранителни добавки. От скорошно проучване, проведено с 69 участници, които са приемали 500 милиграма рибено масло или 20 грама инулин, за период от 6 седмици, е установено, че инулинът увеличава популациите на бифидобактериите и бактериите от вида Lachnospiraceae в чревната флора. От друга страна, Омега-3 мастните киселини са увеличили популациите на друг вид чревни бактерии - Coprococcus и Bacteroides. Също така, приемът на Омега-3 е допринесъл за намаляване на популациите на бактериите от вида Collinsella, които са свързани с развитие на мастен черен дроб.

 

Освен това, Омега-3 мастните киселини имат значение за производството на късоверижни мастни киселини от някои чревни бактерии, които създават благоприятна среда в храносмилателния тракт и допринасят за възстановяване на чревната лигавица. Тези мастни киселини имат ценни ползи и за сърдечносъдовото здраве, намаляват нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта.

 

Късоверижните мастни киселини са важни фактори за модулиране на функциите на имунната система, метаболизма и хормоналния баланс. Други проучвания са показали, че понижените популации на бактериите от вида Coprococcus в чревния микробиом са свързани с повишен риск от развитие на депресия. Тъй като не се предлагат пробиотични добавки, съдържащи Coprococcus, консумацията на Омега-3 осигурява оптимално количество пребиотични фибри и стимулиране на растежа на тези бактерии.

 

Референции:

https://www.cuerpomente.com/alimentacion/omega-3-tambien-son-prebioticos-y-beneficiosos-para-microbiota_10868