През последните години усилено се говори за Омега 3 мастните киселини и за тяхното значение за правилното развитие и функциониране на тялото ни.

 

Но какво представлява това хранително вещество и какви са наистина неговите ползи за нашето здраве? В кои храни се съдържа и какви са дневните дози, от които има нужда организма ни?


 

На тези и други въпроси ще се опитаме съвсем накратко да ви отговорим сега.


Какво представляват Омега 3?

Те принадлежат към семейството на полиненаситените мастни киселини.

 

Името им идва от биохимичната им структура, тъй като първата им двойна връзка включва третия въглерод на молекулата, започвайки от края на алифатната верига.

 

За нашия организъм са важни три от общо деветте вида ненаситени киселини: алфа-линоленовата киселина (ALA), ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахесаеновата киселина (DHA).

 

За съжаление нашият организъм не може сам да ги синтезира, поради което се налага да си ги набавяме чрез консумиране на храни с високо съдържание на Омега 3 или чрез приемане на естествени хранителни добавки като рибено масло и други.

 

Какви са ползите от Омега 3?

  • Предпазват сърцето

Омега 3 действат благотворно върху сърцето и намаляват рисковете от появата на сърдечни заболявания.

При редица проучвания, проведени през годините, е доказано, че Омега 3 помагат за намаляване на кръвното налягане, за повишаване на “добрия” холестерол, за намаляване нивата на триглицеридите с 15 до 30% и за предотвратяване на образуването на холестеролни плаки в сърдечно - съдовата система.

 

  • Грижат се за мозъка

Омега 3 помагат за намаляване на симптомите на заболявания като дефицит на вниманието. Освен това подпомагат лечението на биполярно разстройство и помагат за разрешаване на поведенчески проблеми при децата.

 

  • Помагат при тревожност и депресия

Депресията е едно от съвременните заболявания или състояния, което значително може да бъде подобрено чрез редовна и достатъчна консумация на

Омега 3.

Според проучване, проведено през 2007 г., хора, изпаднали в състояние на депресия се подобряват значително след прием на храни и добавки с високо съдържание на EPA и DHA.

 

 

омега3

 

  • Важни са за здравето на очите

С напредването на годините здравето на очите се влошава, което може да доведе до дегенерация на макулата или AMD.

Редовното приемане на храни с висок процент Омега 3 помага за подобряването на зрението на хора страдащи от това заболяване.

Освен това е доказано, че редовният прием на полиненаситени мастни киселини предпазва от синдрома на сухото око, както и от редица други състояния, която застрашават очното здраве.

 

  • Намаляват симптомите на възпаление

Заедно с други храни като куркумин, Омега 3 имат важни противовъзпалителни свойства, които намаляват ефектите от хронично възпаление.

Рибеното масло и мастните киселини като цяло помагат за облекчаване на болките от артрит, остеоартрит, намаляват сковаността на ставите и помагат при възпалителни процеси по кожата като акне и други.

 

  • Помагат за загуба на тегло

Оказва се, че консумацията на храни, богати на Омега 3 помага както за подобряване на общото здравословно състояние, така и за намаляване на телесното тегло.

Всъщност, Омега 3 помагат не само за редуциране на теглото, но и насърчават натрупването на мускулна маса, което е от голяма полза за запалените бодибилдъри.


От къде да си набавим Омега 3?

Полезните полиненаситени мастни киселини се съдържат в храни като:

  • Риба и морски продукти - сьомга, аншоа, сардини, скумрия, морски водорасли, херинга, стриди, риба меч, пъстърва, кефал, черен дроб на мазна риба и други
  • Храни с растителен произход - сушени плодове, орехи, бадеми, ленено семе, ленено масло, рапично масло, соя, масло от соя, семена от чия, зелени листни зеленчуци и други.

Какъв е препоръчителният прием на Омега 3?

Според специалистите, алфа-линоленовата киселина (ALA) трябва да е 1% от общия ни дневен енергиен режим. Това съответства на около 1,6 mg при възрастни мъже и на 1,1 mg при възрастни жени.

 

Нуждите от ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахесаеновата киселина (DHA) се оценяват на 250 mg всяка.