Според проучване на Anibes, голяма част от населението не приема препоръчителната дневна доза магнезий.

 

Този дефицит може да увеличи риска от развитие на диабет.


 

Актуализиран преглед и мета-анализ на 25 двойно-слепи, рандомизирани контролирани проучвания, изследващи ползите за здравето от магнезия във връзка с диабета, подкрепя предишни открития за положителната връзка между приема на магнезий и хората с висок риск или с диагностициран диабет, със затлъстяване, наднормено тегло, метаболитен синдром, бъбречна недостатъчност, фамилна анамнеза за диабет или преддиабет.

 

Магнезият повишава ефективността на инсулина

Първичният анализ сравнява параметрите на метаболизма на глюкозата и инсулиновата чувствителност между хора, които приемат добавки с магнезий или плацебо - в случая безвредно вещество, без метаболитен ефект.

 

Основният резултат е, че приемът на магнезий намалява инсулиновата резистентност, особено при хора с по-висок риск от развитие на диабет.

 

Освен това, прегледът заключава, че ефективността на магнезия се подобрява при наличие на инсулин и предполага, че приемът на магнензий се понася добре от изследваните участници, без значителни неблагоприятни ефекти.

 

Други забележителни наблюдения от 11 проучвания от ефекта на магнезия върху нивата на кръвната захар и инсулиновата чувствителност показват значително намаляване на нивата на плазмената глюкоза на гладно при 325 участници с диабет и при 482 участници с висок риск от диабет.

 

Значителни подобрения в глюкозния толеранс също са били идентифицирани два часа след прием на добавката в три проучвания, включващи 210 участници.

 

Колко магнезий трябва да приемаме?

По време на изследванията са използвани допълнителни дози магнезий от 300 до 400 mg, което е минималното количество, препоръчано за ежедневна консумация.

 

По-ранен преглед на проучвания, включващи 286 668 души, е показал, че за всеки 100 mg увеличение на приема на магнезий, рискът от развитие на диабет тип 2 намалява с 15%.

 

Кои храни съдържат магнезий?

Растителните храни са тези, които осигуряват най-много магнезий на порция.

 

Основни представители, богати на магнезий, са зеленолистните зеленчуци, киноа, бобови растения, хляб и пълнозърнести храни, плодове, някои семена и ядки.

 

Зеленият цвят на зеленчуците е добър индикатор за наличието на магнезий, тъй като този минерал е част от състава на хлорофила.

 

Храните, които са най-богати на магнезий в 100 грама продукт, са следните:

  • Тиквени семки: 535 mg
  • Сусам 347mg
  • Киноа: 210 mg
  • Кафяв ориз: 157 mg

 

Източници:

https://www.cuerpomente.com/salud-natural/tratamientos/magnesio-diabetes_9295

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34836329/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17645588/