Кверцетинът е естествен жълт пигмент, който принадлежи към групата на флавоноидите и се съдържа в много растителни храни.
Това вещество има различни полезни ефекти за здравето и според няколко проучвания може да се използва превантивно и терапевтично.
Изследователите са открили, че той оказва благоприятно въздействие върху организма на няколко нива.
От една страна, той има антиоксидантно действие и следователно може да прекъсне верижната реакция на свободните радикали, които атакуват клетките и причиняват оксидативен стрес, като по този начин предотвратяват увреждането на клетките.
Кверцетинът има също противовъзпалителни, противоракови, антивирусни, антиалергични и предпазващи сърцето свойства.
Инфекции на горните дихателни пътища
Най-честите инфекции на горните дихателни пътища причиняват симптоми като хрема, запушен нос, болка при преглъщане, умора или кашлица.
Рандомизирано проучване е показало, че приемането на кверцетин два пъти дневно в продължение на 12 седмици, води до намаляване на тежестта на симптомите.
Изследването е проведено с участието на хора на възраст от 18 до 85 години с различни нива на физическа активност, но положителният ефект на кверцетиновите препарати е показан само при тези, които се считат за физически активни и са на възраст 40 или повече години.
По-малко инфекции след интензивни тренировки
Други проучвания подчертават ефектите на кверцетин след интензивни упражнения, тъй като те са свързани с повишен риск от инфекции на горните дихателни пътища.
Доказано е намаляване на броя на случаите, когато кверцетин е бил приеман 3 седмици преди и 2 седмици след физическо натоварване.
Наблюдавано е също при лабораторни модели, заразени с грипен вирус, че кверцетинът може да компенсира повишената чувствителност към инфекция след интензивно физическо натоварване.
Противовирусно действие
Проучвания в лабораторни условия показват силните противовирусни свойства на кверцетин както срещу аденовирусите, така и срещу коронавирусите, тъй като и двата могат да причинят инфекции на горните дихателни пътища.
Поради ниския риск от странични ефекти при правилна дозировка, кверцетиновите препарати могат да се интегрират в профилактиката и лечението на такива инфекции.
Каква е подходящата доза?
Положителните ефекти в проучванията, изброени по-горе, се дължат на доза от 500 mg кверцетин два пъти дневно за период до 12 седмици.
Повишаване на плазменото ниво на кверцетин е регистрирано без странични ефекти.
Кверцетинът може да се комбинира с други активни съставки, като ресвератрол, катехини или куркумин.
Ефектите на кверцетин могат да се засилят при допълнителен прием на витамин С.
Кверцетинът също така прави клетъчната мембрана пропусклива за цинкови йони.
Тъй като цинкът играе важна роля за укрепване на имунната система, тези две вещества също могат да се комбинират.
Как да изберем подходящата добавка?
Важно е да се избират висококачествени добавки с кверцетин, които не съдържат алергени, например глутен или лактоза.
Има чисти кверцетинови препарати или комбинирани препарати - кверцетин с витамин С.
Усвояването на кверцетин чрез храни като плодове и зеленчуци е здравословно и не може да навреди на тялото.
Под формата на хранителна добавка кверцетинът се счита за безопасен, ако дозата от 1000 mg на ден не се превишава в продължение на 12 седмици.
Кверцетин във високи дози - повече от 1000 mg/ден, може да причини главоболие или изтръпване на ръцете и краката.
Източници:
https://www.cuerpomente.com/salud-natural/tratamientos/quercetina-resfriado-gripe_9431
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20478383/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17805089/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25849945/