Група учени от Научно-изследователския институт по грипа „А. А. Смородинцев“ към здравното министерство на Русия и други институти са изследвали 211 генома на коронавируса, взети от проби на руски граждани през март и април. Така те получават подробна картина за началото на епидемията на коронавируса в страната, откъде и как той е „дошъл“. Коронавирусът е проникнал в Русия от 67 различни страни, но нито един не идва от Китай, отбелязва публикация на сайта medportal, базирана на изследователския труд, представен в medRxiv.


Според изданието някои от направените изводи на руските учени будят удивление. Изследователите се убеждават, че причината за коронавируснат епидемията в Русия е многократното му навлизане в страната и то е не по-малко от 67 пъти. Възможно е част от вариантите на вируса да са „прихванати“ на границата или малко след това, но минимум 9 патогена създават руските варианти на коронавируса и дават началото на епидемията там. Тези варианти циркулират само на руска територия. 


Егор Базикин, еволюционен биолог и един от авторите на изследването, споделя, че е много вероятно числото да е далеч по-голямо, което очаква да установят при следващо по-мащабно секвениране на вируса.За разлика от други страни SARS-Cov-2 навлиза в Русия по-късно – в края на февруари и началото на март. Учените не намират доказателства за по-ранни взривове на територията на страната. Същият извод правят и специалисти от Националния медицински изследователски център по хематология към руското здравно министерство. Те документират, че антитела се откриват при хората, които са преболедували ковид най-рано през февруари, докато в Китай болни се регистрират от декември и януари, е коментирал завеждащия лабораторията по трансплантаионна имунология Григорий Ефимов. 


Изследователският екип успява с висока точност да определи откъде е проникнал в страната един или друг вариант на коронавируса при анализа на данни от болните. При единия случай вирусът е „донесен“ от чеченец, пътувал в Мека, който е отнесен към патогените от Саудитска Арабия. Група топ мениджъри „внасят“ вариант на коронавируса от Швейцария в Якутск. Следващите навлизат от европейските страни, като нито един от тях не е от Китай, въпреки че по това време половината от всички разновидности на SARS-Cov-2 са китайски, коментират експерите. С навлизането вирусът почти веднага започва да циркулира в Русия, което се установява още за 11 март.


Не се намира пренасяне на руските варианти на коронавируса в други държави. Най-голям „експорт“ на коронавируса дават Великобритания, и Италия и Испания, откъдето и започва епидемията в Европа.  


При анализ на данните за взрива в Санкт Петербург, където 700 души са под карантина в неинфекциозна болница за месец и 400 преболедуват, източник се оказал не един човек (върнал се от Турция), както се предполагало по-рано, а няколко, тоест три-четири случая са дали своите малки епидемични взривове и са станали причина за епидемията в града. Независимо от крайната карантина коронавирусът е излязъл от болницата и е заразил множество хора, въпреки че не са пребивавали в нея.


Базикин споделя, че геномната епидемиология става все по-силна и въпреки че коронавирусът трупа промени за учените става по-лесно да ги разчитат. Според него, ако човечеството иска да победи коронавируса, както и да надделее над него при следващите му епидемични взривове, трябва да се заложи на геномната епидемиология наред с обичайните епидемични проучвания и се въведат в действие мобилните устройства. Многото вирусни варианти обричат хората да се затворят по домовете си.