Ако искате да разберете дали маската Ви дава някаква по-сериозна защита срещу респираторна инфекция, опитайте се да изгасите свещ през нея. Ако пламъкът угасне, носенето ѝ създава само илюзия за такава. 


Предстои да наврезем отново в студеното полугодие. Затварянето ни връща вероятността от по-лесно разпространение на коронавируса помежду ни и носенето на маската остава единствената сигурна мярка да предпазим другите и себе си от причинителя на COVID-19.


Идеалната маска, за да има смисъл да я носим, трябва да блокира както големите капчици, отделящи се от устата ни при кашляне и кихане, така и от микроскопичните аерозоли, които се излъчват при говорене и издишане.Маската трябва да покрива добре носа и устата, така че до организма да не достига въздух, който не е преминал през филтър. Всяка пролука обезмисля носенето на маската.


От началото на пандемията минаха няколко месеца, през които отново се изследва ефективността на маските срещу респираторна инфекция. Изводите на публикация на Business Insider събират в едно накратко наличните нови и стари данни.


Правило е, че колкото повече слоя има маската, толкова по-висока защита дава тя. Друг извод е, че колкото по-плътна е тя, толкова по-добра е. В този смисъл маските от плат, подобен на този на тениските, може да даде защита от капчиците, но ефективността им срещу аерозолите е едва 51%. Шаловете и кърпите на устата също дават някаква защита, но „някаква“ – една от най-ниските 44% от капчици и 49% от аерозоли. И тази „защита“ важи само в продължение на 30 секунди, ако се споделя помещение с вече заразен човек. След 20 минути използване на шала като маска, неговата ефективност пада едва на 24%.


Най-ефективни си остават маските N95, които филтрират 99,9% от големите частици във въздуха и 95% аерозолите. Следвани са от хирургическите маски, които макар и изглеждащи несериозни и евтини, дават 98,5% защита от капчици и 89,5% от аерозоли. Ефективността им се дължи на плътния нетъкан текстил. Изследване доказва, че те са три пъти по-ефективни от домашните масли срещу грипните аерозоли.


Но все пак има и ефективни „домашни“ маски. 


По показател филтриране на аерозолни частици по-ефективни от хирургическите дори са хибридните маски – 94%, но техният процент филтрация срещу капчици е малко по-нисък – 96. Хибридните маски комбинират два слоя памучна тъкан с гъстота над 600 нишки и друг материал като коприна, шифон или трико. Тези маски обаче дават тази ефективност при нормален въздушен поток. При кашляне и кихане защита им пада значително.


Маската произведена от два слоя памучна тъкан дават следния ефект на филтриране: 99,5% от капчици и 82% от аерозоли. Маската направена от материя подобна на кухненска кърпа, съответно: 98% и 72,5%.


Слаб филтър срещу капчици и аерозоли осигурява маската от естествена коприна – съответно 44% и 49%. Но маската от четири слоя копринена тъкан може да филтрира 88% от капчиците и 86% от аерозолите при слаб въздушен поток, тоест при нормално дишане. 


Световната здравна организация препоръчва маските да са произведени от 3 слоя тъкан: вътрешен слой, който да абсорбира, среден, който да филтрира и външен от неабсорбиращ материал, като полиестер. Като неподщодящи за пандемията от организацията изключват маската с клапа, тъй като макар и филтърът ѝ да задържа 90% от капчиците и аерозолите от другите, не защитава тях в случай, че вече сме инфектирани.


Всяка маска има своето идеално предназначение. Логично, заради високата степен на филтрация N95 е най-подходящата за медиците. Освен за медиците, хирургическата е идеалната за всички останали, пребиваващи в общи затворени и отворени пространства. Дву- и трислойната памучна маска е подходяща за немедициски цели в общи затворени и отворени пространства. Останалите са годни за използване само навън на открито.


Каквато и да е маската, дори шалът и кърпата, са по-добър вариант от никаква. Но последните могат да „спасят положението“ в случай, че сме забравили, оставили, загубили към момента сигурната си маска, а трябва за минута-две да свършим нещо неотложно, тоест до тях се прибягва само по изключение, инцидентно.


Нагледно скалата за ефективността на маските и източниците на информацията можете да видите в www.sciencealert.com/this-chart-shows-the-best-and-worst-face-masks-for-each-situation.