Очакванията ваксината срещу коронавирусната инфекция да е 98% ефективна не са реалистични, както не може да е реалистично очакването ваксина да бъде на разположение за кратки срокове, това сподели за пореден път д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания на САЩ относно мнението му за ваксината в онлайн събитие на живо, организирано от Университета "Браун".


Въпреки че водещият американски експерт по пандемиите е оптимистично настроен по отношение на очакваната в Щатите ваксина в края на тази – началото на следваща година ваксина, той обърна внимание на обществеността, че част от мерките следва да продължат да се спазват, дори и при нейното наличие.


Ваксината с най-висок ефект е тази срещу морбили, която осигурява 97% имунитет. Средно противогрипните ваксини имат между 50 – 60% ефективност според преглед на проучвания на водещата американска клиника "Майо". Според водещи американски експерти ваксината срещу COVID-19 не може да постине 100% ефективност, шансовете тя да е с 98% също не са големи и най-реалистичните очаквания, основани на опита от други ваксини, може да бъдат между 70 – 75%.Това означава, че за една част от населението ваксинирането няма да е гаранция срещу инфекцията. Това и налага, за да бъде пандемията добре контролирана и ваксинирането ефективен инструмент за тази цел и нейното елиминиране, да не се изоставят познатите вече и работещи подходи за опазване на общественото здраве като спазването на социална дистанция, носенето на маски в обществени пространства и избягването на барове и тълпи. 


Стига ваксината да покаже 50% ефективност, тя ще бъде допусната за обществена употреба, коментира Стивън Хан от FDA, цитиран от Market Watch.


При липса на ваксина американските здравни експерти изтъкват, че споменатите мерки са единствените, които могат да защитят населението.