Борбата със затлъстяването трябва да бъде приоритет в превенцията на рак на щитовидната жлеза.

 

Това показва проучване от Университета на Нов Южен Уелс, което предполага, че 1 на всеки 5-ти случай на рак на щитовидната жлеза през следващото десетилетие ще се дължи на наднормено тегло или затлъстяване.


 

Затлъстяване и рак на щитовидната жлеза

 

Това проучване не само потвърждава, че телесните мазнини са рисков фактор за щитовидната жлеза.

 

Изследователите също са изчислили до каква степен случаите на рак на щитовидната жлеза ще се увеличат в бъдеще, като се наблюдават цифрите за затлъстяването и неговата еволюция.

 

И са стигнали до следните изводи:

 

Наднорменото тегло или затлъстяването ще бъде причина за 2 от 5 случая на рак на щитовидната жлеза при мъжете и за 1 от 10 случая на рак на щитовидната жлеза при жените през следващите 10 години.

 

По-висока честота при мъжете

Ракът на щитовидната жлеза е деветият най-разпространен тумор в света.

 

За щастие 90% от туморите на щитовидната жлеза имат добра прогноза и само в 2% от случаите ракът може да стане много агресивен.

 

Въпреки факта, че това е тумор между 2 и 3 пъти по-често срещан при жените, отколкото при мъжете, според това проучване случаите на рак на щитовидната жлеза, които се дължат на наднормено тегло през следващите години, ще се увеличат много повече при мъжете, отколкото при жените .

 

На какво се дължи тази разлика в риска от рак на щитовидната жлеза при мъжете и жените, свързан с наднорменото тегло, все още не е изяснено, но откритията са доказателство за спешната нужда от обръщане на внимание на затлъстяването, особено при мъжете, казва д-р Маарит Лааксонен, който ръководи проучването.

 

Рискови фактори

 

Ракът на щитовидната жлеза обединява всички тумори, които се развиват в щитовидната жлеза, разположени в долната част на шията, до трахеята и под ларинкса.

 

При повечето от тези тумори има добра прогноза, с изключение на анапластичния рак на щитовидната жлеза, който е много агресивен, но, за щастие, представлява само 2% от случаите.

 

Всички тумори на щитовидната жлеза възникват от възли, въпреки че не всички възли в щитовидната жлеза са злокачествени. 

 

По отношение на немодифицируемите рискови фактори е известно, че влияят генетиката, възрастта и полът.

 

По отношение на модифициращите се фактори е доказано, че излагането на радиация в областта на шията и йодният дефицит увеличават риска.

 

Изследователите са анализирали до 7 проучвания с данни от 370 000 участници, което им е позволило да изследват тумори с по-ниска честота на проява.

 

След свързване на данните от тези седем проучвания, които са определяли индекса на телесна маса на участниците в началото на проучването, с национални бази данни за ракови заболявания и смъртност, е била установена връзка между индекса на телесна маса, рака и броя на смъртните случаи, пояснява д-р Лааксонен.

 

Затлъстяването е пряко свързано с повишен риск от рак на щитовидната жлеза, особено при мъжете. 

 

Добра прогноза

Повечето тумори на щитовидната жлеза имат добра прогноза.

 

Това е рак, който обикновено не дава метастази и се отстранява оперативно.

 

Въпреки това, като се има предвид нарастването на цифрите за затлъстяване в света, също така е логично, че случаите на по-агресивни тумори на щитовидната жлеза могат да се увеличат.

 

Това е още една причина, казват експертите, за борба със затлъстяването - болестта, която води до най-много други заболявания в света.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/endocrinologia/uno-cada-cinco-tumores-tiroides-obesidad_6572

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.33889