Затлъстяването увеличава риска от рак на дебелото черво.

 

Според ново проучване, хората с наднормено тегло или затлъстяване, които успеят да понижат телесното си тегло, намаляват и риска от този вид рак, особено ако то е налично в ранна възраст.


 

Ракът на дебелото черво и ректума са сред най-често срещаните видове рак.

 

През 2020 г. те са били третите най-диагностицирани ракови заболявания в света, след рака на гърдата и белите дробове.

 

Средната възраст на населението в световен мащаб води до увеличаване на случаите на всички видове тумори.

 

Ключов елемент е и начинът на живот, обяснява д-р Ана Фернандес Монтес, член на борда на директорите на Испанското дружество по медицинска онкология.

 

Преминаваме през пандемия от затлъстяване, не се движим достатъчно и храната, която приемаме, е все по-обработена.

 

Въпреки че смъртността от колоректален карцином е намаляла през последните години, заболяването все пак остава причина за 10% от всички смъртни случаи от рак.

 

Затлъстяване и колоректален карцином

Затлъстяването е добре проучен рисков фактор както за риска от колоректален карцином, така и за риска от рецидиви, след като ракът вече е бил излекуван, пояснява д-р Фернандес Монтес, медицински онколог в медицинската онкологична служба на болницата Комплекс Оренсе.

 

Според преглед на проучвания от 2015 г., рискът е най-голям, когато наддаването на тегло настъпи между ранна зряла възраст и средна възраст, въпреки че има риск и когато наддаването на тегло настъпи по-късно в живота.

 

Колкото по-голямо е наддаването на тегло, толкова по-голям е рискът от развитие на този вид рак.

 

От друга страна, затлъстяването също изглежда увеличава риска за летален изход от колоректален карцином.

 

Други рискови фактори за развитие на рак на дебелото черво и ректума според онколога са консумацията на червено месо, преработено месо, диабет, прием на алкохол, тютюнопушене, както и инфекциозни фактори като Fusobacterium nucleatum.

 

Понижаването на телесното тегло намалява риска от развитие на колоректарен рак

Скорошно проучване, публикувано в сп. JNCI Cancer Spectrum, е показало, че хората с наднормено тегло или затлъстяване, които успеят да понижат телесното си тегло, потенциално могат да намалят риска си за развитие на колоректален карцином.

 

Отслабването намалява риска от развитие на аденоми, които често предшестват раковите изменения, казва д-р Фернандес Монтес.

 

Колоректалните аденоми се дължат на доброкачествен свръхрастеж или полипи в лигавицата на дебелото черво или ректума, които след това могат да се изменят в посока към развитие на туморна маса.

 

Изследователите са анализирали промените в теглото, както наддаване, така и загуба, при 18 588 мъже и жени от САЩ през три различни периода от живота им в зряла възраст.

 

В сравнение с поддържането на стабилно тегло, загубата на тегло в зряла възраст е свързана с 46% намаляване на риска от развитие на колоректален аденом.

 

Намаляването на риска е съществено при хора, които преди това са били със затлъстяване или наднормено тегло.

 

Проучването показва също, че наддаването на тегло в зряла възраст е свързано с повишен риск за развитие на аденом.

 

Това е така, особено когато увеличението е повече от 3 кг за 5 години.

 

Установено е също, че ефектът от загубата на тегло между 20- и 50-годишна възраст за намаляване на риска от аденом е по-значителен, отколкото ако настъпи в по-късна възраст - след 50-годишна възраст.

 

Така изследването подчертава важността на контрола на телесното тегло още в ранна възраст.

 

Връзката между промените в теглото и риска от аденом е по-значителна при мъжете, отколкото при жените.

 

Поддържането на здравословно тегло по време на зряла възраст е от съществено значение за предотвратяване на колоректален аденом.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/oncologia/perder-peso-reduce-riesgo-cancer-colon_6777

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25888582/

https://academic.oup.com/jncics/article/6/1/pkab098/6517546?login=false