Според данни на Световната здравна организация (СЗО) в Европа се консумират най-големи количества алкохол на глава от населението. Същевременно информираността на хората за връзката между алкохола и рака остава ниска.

 

Изминалият Световен ден за борба с рака (4-ти февруари) беше повод учените да напомнят, че повишената консумация на алкохол се асоциира с висок риск от няколко различни ракови заболявания и да предложат няколко мерки за ограничаване на този риск.


 

Проучванията сочат, че редовните злоупотреби с алкохол може да провокират поне 6 типа рак, сред които:

  • Рак на дебелото черво;
  • На гърдата;
  • На хранопровода;
  • На ларинкса;
  • На черния дроб;
  • На устата;

 

Като основен канцерогенен компонент на алкохола се сочи етанолът, съдържащ се в различни количества във всеки тип спиртна напитка. Увреждащото действие на етанола се изразява в изменения, които повишават риска дадена клетка да постави началото на злокачествено туморно образувание. Освен това етанолът променя хормоналната секреция и може да доведе до бурно делене на тези клетки, ускорявайки формирането на тумора.

 

Учени от СЗО напомнят, че между консумацията на алкохол и риска от рак има ясна дозова зависимост – рискът расте, успоредно с повишената консумация на спиртни напитки. Посочват се и конкретни данни – рискът от рак на гърдата при жените нараства с 50% при редовен прием на 0,5 л вино и с цели 130% при честа консумация на литър от напитката. Това наистина са високи дози, но учените напомнят, че дори малките количества спиртни напитки, консумирани ежедневно, повишават в известна степен риска от посочените типове рак.

 

Проучване, проведено миналата година във Великобритания, показва, че едва 13% от хората са наясно с доказаната корелация между алкохола и рака. Друго проучване пък установява, че раковите заболявания са причина за около 15% от случаите на смърт, асоциирани със злоупотребите с алкохол.

 

NEWS_MORE_BOX

 

На база на тези резултати специалистите предлагат няколко мерки за спиране разпространението на раковите заболявания. Те са включени в специален план, целящ да ограничи злоупотребите с алкохол в Европа до 2020 г.

 

Сред водещите мерки в този план са:

  • Забраняване рекламирането на алкохолни продукти;
  • Допълнително ограничаване достъпа до спиртните напитки;
  • Повишаване на данъчното облагане на производителите;

 

Ясно е едно – подходът към консумацията на алкохол в Европа трябва да се промени бързо. Позитивните ефекти върху здравето на населението няма да закъснеят, защото е доказана и обратната връзка между алкохола и рака – намаляването на консумацията редуцира и риска от раково заболяване.