Витамините са въглерод-съдържащи съединения, които участват в регулирането на голям брой процеси, протичащи в тялото. От 13 витамина, признати за есенциални, човешкото тяло може да синтезира само малки количества витамин D и K. Това означава, че ние трябва да си набавяме витамините чрез диетата. Pочти всеки, който се храни здравословно и разнообразно може да си осигури нужните количества витамини от храната.

 

Мастноразтворими витамини. Това са витамините A, D, E и K. Обикновено те се намират в храните, богати на мазнини (масло, риба и т.н.) и се усвояват заедно с мазните в храната. Месата, съдържащи мазнини, млечните продукти, ядки, семена, растителни масла и авокадо са източници на един или повече мастноразтворими витамини. Мастноразтворимите витамини се съхраняват в мастните тъкани на тялото.


 

По тази причина не е необходимо да ги консумираме всеки ден. От една страна това опростява диетата, но от друга, това натрупване на витамините в тялото може да доведе до предозиране и интоксикация. Симптомите при предозиране на мастноразтворими витамини включват увреждане на косата, кожата, костите, очите и нервната система. По-честа причина за предозиране на тези витамини е приемът на хранителни добавки. Най-опасно е предозирането с витамините А и D. Системното предозиране с тях може да доведе до увреждане на органи и дори смърт.
 

Водоразтворими витамини. Витамин С и витамините от група В (тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В6, В12, фолат, пантотенова киселина и биотин) са водоразтворими. Те могат да се намерят в различни храни. Такива са пълнозърнестите продукти, плодовете, зеленчуците, месата и млечните продукти. Те лесно се усвояват в стомашно-чревния тракт и преминават в кръвообръщението, от където се транспортират до всички органи и тъкани.

 

С изключение на витамин В12, ние не съхраняваме големи количества водоразтворими витамини. Излишните количества от тези витамини се изхвърлят чрез урината. Именно поради тази причина предозиране и токсичност с водоразтворими витамини е изключително рядко. Ако това се случи, то е в резултат на неправилен прием на хранителни добавки. Ефектите са увреждане на нервните клетки и поява на кожни лезии.