Кожното изгаряне може да бъде причинено не само от слънцето, но и вследствие на допир с горещи обекти. Въпреки че те могат да изглеждат и дори и да се усещат еднакво, уврежданията, които нанасят на кожата, са различни.
 

Каква е разликата между двата вида изгаряне?

 
Слънчевото изгаряне е знак, че слънчевите UV лъчи са предизвикали мутации в ДНК на кожните клетки. Тези мутации могат да се случат часове преди да се появят първите знаци на слънчево изгаряне. 
 
Стремежът на тялото да възстанови увредените клетки води до зачервяването и болката, вследствие на слънчевото изгаряне. 
 
Когато кожата се допре до горещ обект, се случва нещо различно. Кожните клетки са увредени, появява се зачервяване и болка, но най-важното е, че ДНК в тях не мутира.
 
И в двата случая тялото се опитва да възстанови щетите. Някои клетки се възстановяват напълно, а други са унищожени, като водят със себе си поява на мехури и белене на кожата
NEWS_MORE_BOX
 
 
При слънчевото изгаряне, дори и кожата да изглежда привидно излекувана, някои клетки, съдържащи мутирала ДНК, могат да останат в слоевете на кожата. Тъй като възстановителният механизъм на тялото не е съвършен, с течение на времето може да се появят все повече клетки с мутирало ДНК. Години по-късно натрупванията на увредени кожни клетки могат да доведат до развитие на рак на кожата
 
Рискът от развитие на меланом се утроява при допуснато едно слънчево изгаряне на две години.