През последните години група от учени се правят опити за установяване на причините, станали повод за „мистериозните звукови атаки“ срещу дипломати от САЩ, които са били на посещение в Куба.


В края на 2016 г. при 26 души се е наложило настаняване в болница, поради проявата на проблеми със слуха и болка в ушите, гадене и/или повръщане, главоболие, изразена умора, замаяност, проблеми с фокусирането и други. Интересът на изследователите към този случай е подбуден от факта, че не е установена етиологична причина за наблюдаваните симптоми.


През февруари беше публикувано изследване, в което учени от университета в Пенсилвания опитват да разяснят предполагаемата причина за случая от 2016 г. Проучването не дава крайни заключения, а паралелно с това в същия журнал, в който е публикувана статията излизат четири писма на учени, в които се изказва съмнение за точността на първото публикувано изследване.В проучването, публикувано през февруари става ясно, че причината за проявата на горепосочените симптоми не е била в скрито звуково устройство, както твърдят от департамента на САЩ. Учените отхвърлят и идеята за отравяне и неврологично заболяване, следствие на вирусна инфекция.


NEWS_MORE_BOX


Според главния автор на статията приетите пациенти са проявявали симптоми подобни на тези при мозъчно сътресение. В последвалите публикувани писма по темата учени отбелязват, че има пропуски в изследването, които са свързани с тестове на слуха и равновесието. Според тях предполагаемото звуково оръжие засяга основно функцията на вътрешното ухо, включвайки засягане на мозъчни структури.


Като отзвук от първоначалното проучване, изключващо звукова травма, редица учени опитват да опровергаят данните, изложени в статията. Според тях наблюдаваното масово психогенно заболяване не трябва да бъде отхвърляно като измислено или маловажно.


В своя защита, в отговор на писмата, публикувани в JAMA - Journal of the American Medical Association учените от университета в Пенсилвания посочват проявените симптоми като съвсем различно от очакваните при масово психогенно заболяване.


Независимо от проучваният до момента, все още не е дадено заключение за случилото се и причината за възникналите симптоми.