Пробиотиците, произведени от полезни бактерии, могат да имат положителен ефект при много заболявания, включително акне -  хронично възпалително състояние на кожата, което може да продължи от няколко месеца до, в най-лошия случай, няколко десетилетия.

 

Акнето обикновено се появява по време на пубертета и изчезва преди 25-годишна възраст по причини, които все още не са известни.


 

Неговото влияние върху живота на засегнатите може да бъде огромно, тъй като засяга визията им, а конвенционалната медицина не може да предложи задоволителна терапия.

 

Кои бактерии поддържат акнето?

Въпреки че не са единствената причина, някои бактерии, като Propionibacterium acnes, участват в развитието на акне или допринасят за неговото активиране.

 

В най-сериозните случаи се използват антибиотици, които не могат да предотвратят рецидивите и могат да благоприятстват появата на все по-устойчиви бактерии.

 

Propionibacterium acnes е част от нормалната флора на кожата.

 

Следователно, това не е пряката причина за акне.

 

Въпреки това, при наличие на акне, в кожния микробиом може да се наблюдава прекомерно висок дял от тази бактерия.

 

Пробиотиците са част от терапията срещу акне

 

Пробиотиците, които обикновено се приемат под формата на хранителни добавки, могат да присъстват и в кремовете и да снабдят бактериалната флора на кожата с полезни бактерии за създаване на здравословен баланс, който предотвратява прекомерния растеж на вредни бактерии и намалява риска от акне.

 

Преглед, публикуван в списание Dermatologic Therapy, заключава, че пробиотиците могат да представляват ефективен терапевтичен компонент за акне.

 

Пробиотиците повишават имунната защита на кожата

За своя анализ изследователите от болницата Rasoul Akram в Техеран са разгледали всички публикувани досега проучвания по тази тема, независимо дали са били използвани пробиотици под формата на кремове или хранителни добавки.

 

Учените са установили, че пробиотиците укрепват естествените защитни сили на кожата, така че тя да може да се защитава по-добре от акне.

 

За изследователите е било удивително колко многобройни са механизмите на действие, по които пробиотичните бактерии са в състояние да противодействат на акнето.

 

От една страна, пробиотиците образуват антибактериални протеини и специфични инхибитори, които имат инхибиращ ефект върху растежа на други бактерии.

 

От друга страна, пробиотичните бактерии намаляват често срещаната хиперкератоза при акне, като имат положителен ефект върху кератиноцитите.

 

В допълнение, пробиотиците инхибират възпалителните медиатори, IL-8 и TNF-алфа цитокини, в епителните клетки и кератиноцитите и по този начин облекчават възпалението на кожата, което е често срещано при акне.

 

Източници:

https://www.cuerpomente.com/salud-natural/tratamientos/probioticos-acne_9434

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32266790/